18.6.2019 klo 10:24
Uutinen

”On väkeä kuin Hauhon kesätorilla!”

Tänä kesänä Hauhon Yrittäjien järjestämät kesätorit näkevät jo 40. kesänsä. Torikesä alkaa lauantaina 29.6. ja torit jatkuvat aina 27. heinäkuuta asti. Torikauppaa käydään Hauhon kirkonkylässä Puukoulun piha-alueella lauantaisin kello 8-14.

Otsikon huudahdus on käytössä Helsingin seudulla, kun sanoja ihmettelee väkimäärän runsautta. Hauhon kylänraitti onkin elävöitynyt kesäisin jo vuodesta 1980 alkaen kesätoritunnelmalla. Alku oli vaatimaton, muutama myyjä, mutta asiakkaita sen verran, että toiminta käynnistyi.

Nykyisin Hauhon kesätorikauden avaava Niskavuoren markkinat kerää juhannuksen jälkeisenä lauantaina Puukoulun piha-alueelle toistasataa myyjää ja kävijöitä Hauhon asukasluvun verran. Tänä vuonna Niskavuoren markkinat järjestetään 29. kesäkuuta. Markkinoilla julkistetaan Hauhon 23. Niskavuorineuvos sekä kisataan Hauhon sahtimestaruudesta.

– Neuvoksen valinta ja sahtimestaruus kiinnostavat suurta yleisöä. Keväällä jo kysellään, että ovatko ne markkinoiden ohjelmassa, Hauhon Yrittäjien puheenjohtaja Asko Ylöstalo kertoo.

Kesätorien järjestäminen on yrittäjäyhdistykselle suuri ponnistus. Mutta 40 peräkkäistä kesää vilkasta torielämää kertoo, että asioita on tehty oikein. Puheenjohtaja toteaa, että uudistuakin pitää, harkiten.

– Muuten mennään samalla hyväksi havaitulla kaavalla, mutta juhlavuoteen on lisätty ohjelman ja musiikin määrää, Ylöstalo kertoo.

Jokainen torilauantai on teemoitettu ja joka lauantaille on torikansaa viihdyttämään varattu orkesteri tai trubaduuri. Niskavuoren markkinoilla musiikista vastaa HumBeat. Kokoonpanossa on televisiosta tuttu näyttelijä Risto Autio. Myös hauholaistaustainen Jouni Kämäri soittaa bändissä rumpuja.

Hämeen Sanomat ja Keski-Häme ovat mukana omilla teemoillaan vuorollaan heinäkuun 6. ja 13. päivä. Heinäkuun kolmas lauantai on omistettu lapsille. Silloin on luvassa uutta ideaa.

– Lapsille on tuona lauantaina varattu oma torialueensa, johon alle 12-vuotiaat pääsevät myymään ilman toripaikkamaksua. Huolehdimme tulevaisuudesta ja kasvatamme uutta torisukupolvea, Asko Ylöstalo kertoo.

Kesän viimeinen torilauantai 27. heinäkuuta pitää sisällään jytinää ja pörinää. Nostalgiatorille järjestäjät toivottavat tervetulleiksi kaikki vanhat vehkeet polkupyöristä puimakoneisiin. Toripäivän aikana on luvassa paikalle kertyneen konekaluston ohimarssi. Vanhanajan pukeutuminen kuuluu tietysti asiaan.

Nostalgiatori huipentuu, kun yksi suomalaisen popin ja rokin ikoni astuu lavalle.

”Nunu” Friman on jo aiemmin esittänyt toiveen esiintyä Hauhon kesätorilla. Heinäkuun viimeinen lauantai tämä toteutuu, kun kokoonpano Freeman & Waterloo heittää 50-vuotisjuhlakeikkansa Hauhon kesätorilla. Se on kova juttu, puheenjohtaja myhäilee.

Hauhon Yrittäjien Niskavuoren markkinat lauantaina 29.6. sekä Hauhon kesätorit lauantaisin 6.–27.7. Puukoulun piha-alueella Hauhon kirkonkylässä kello 8–14.

www.hauhonyrittajat.fi/kesatori.