14.5.2020 klo 12:19
Uutinen

Onko käytössäsi WhatsApp Business? Varo kalasteluyritystä, riskinä tilin päätyminen vääriin käsiin

Kalasteluyritys voi pahimmillaan johtaa siihen, että omaa tiliä käytetään roskapostin lähettämiseen ja uusiin kalasteluyrityksiin.

WhatsApp Business on maksuton sovellus, joka on tarkoitettu etenkin pienyritysten käyttöön muun muassa asiakastukeen.

Sovelluksessa piilee kuitenkin riski. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alainen Kyberturvallisuuskeskus varoittaa WhatsApp-tilien vahvistuskoodien aktiivisesta kalastelusta Suomessa.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kalastelulla pyritään saamaan hallintaan käyttäjätilejä.

– Tietoomme on tullut WhatsApp Business -sovelluksen vahvistuskoodien kalasteluyrityksiä, jossa kaapattuja WhatsApp-tilejä on käytetty useisiin kalasteluyrityksiin, keskus kertoo tiedotteessa.

Käytännössä WhatsApp-tilin käyttäjä voi saada yhteystiedoltaan viestin, jossa pyydetään välittämään tekstiviestillä lähtenyt WhatsApp-vahvistuskoodi.

– Vaikka meille ilmoitetut tapaukset koskevat WhatsApp Business -sovellusta, vastaava huijaus voi toimia myös WhatsAppin kuluttajaversiossa, Kyberturvallisuuskeskus varoittaa.

Käyttäjää varoitetaan jakamasta omaa vahvistuskoodiaan muiden kanssa.

– Tietoomme tulleet vahvistuskoodien kalasteluyritykset on kirjoitettu hyvällä suomen kielellä, mikä lisää kalasteluyritysten uskottavuutta.

Pahimmillaan kaappausyritys voi johtaa WhatsApp-tilin päätymiseen rikollisen käsiin. Tällöin hyökkääjä voi jatkaa kalasteluyrityksiä uudella tilillä ja sen yhteystiedoille. TIlejä käytetään myös roskapostien lähettämiseen.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi