10.1.2024 klo 13:18
Uutinen

Onko konkurssiuutisista tullut kansan sirkushuvia? 

Välillä kuulee kysyttävän, että miksi suomen kielessä yrittäjää kuvataan sanalla yrittäjä, kun se on muissa kielissä entrepreneur. Sana entrepreneur on alun perin ranskaa, joka tulee verbistä entreprendre, joka suoraan suomennettuna tarkoittaa “ottaa vastaan” tai “ryhtyä”. Suomenkielinen sana yrittäjä tai yrittää kuvaa siis hyvin alkuperäistä ajatusta. Sana yrittää pitää sisällään myös epäonnistumisen mahdollisuuden.

Talousvaikeudet koskettavat koko yhteiskuntaa. Koronavuodet ja Ukrainan sota ovat aiheuttaneet valtavia haasteita yrityksille ja toimintaympäristö on muuttunut radikaalisti.  

Esimerkkinä isoissa vaikeuksissa olevasta toimialasta on rakennusala, josta saamme kuulla surullisia uutisia päivittäin. Jo korona-aikana kulut nousivat rakennusalalla 20 %–150 %. Esimerkkinä omakotitalon rakennuskustannukset, jotka ovat nousseet parissa vuodessa jopa 100 000 €. 

Toinen valtavissa vaikeuksissa oleva ala on hevosala. Hevosten hoitoon liittyvien kustannusten nousu on ollut pahimmillaan jopa 80 %. Puun hinnan nousu vaikutti suoraan hevosten kuivikkeena käytetyn purun hintaan, joka yksinään nousi 50 %.  

Yritykset, joissa on kiinteistöihin kohdistuvaa velkaa, ovat korkojen nousun myötä saaneet jopa yli 100 % kasvaneet rahoituskulut hoidettaviksi. Kuluja ei voi siirtää loppuasiakkaan maksettaviksi, sillä myös ostajat ovat taloudellisesti ahtaalla. Monen yrityksen kassa on tyhjä, eikä edessä ole muuta vaihtoehtoa kuin konkurssi. Yrittäjien sisäinen tuska on käsin kosketeltava ja sydäntä raastavaa. 

Suomen Yrittäjien Pauli Reinikainen kirjoitti vuoden 2023 joulukuussa konkursseista Suomessa. Vuonna 2023 elettiin konkurssien osalta ennätysvuotta, ja Reinikaisen mukaan viikolla 48 konkurssiin asetettiin kaikkiaan 85 yritystä. Asiakastiedon konkursseihin perehtynyt tuoteomistaja Jaakko Nors ennusti, että 2700 yritystä ajautuu konkurssiin vuoden 2023 loppuun mennessä. 

Saamme lukea näitä konkurssiuutisia lähes päivittäin lehdestä ja samalla järkyttyä siitä, että osa somessa reagoi uutisiin nauraen. Miksi toisen valtavan suuri suru on naurun asia? Yrittäjä on ihminen, joka on ottanut valtavan, yleensä myös henkilökohtaista taloutta koskevan riskin. Yrittäjä on ihminen, joka omalla rohkeudellaan luo työpaikkoja ja mahdollisuuksia maahamme. Yritystoiminnan ajautuminen konkurssiin aiheuttaa valtavan taloudellisen, sekä henkisen ahdingon itse yrittäjälle, mutta myös yrityksen työntekijät jäävät työttömäksi. Onko yleinen pahoinvointi ulottunut niin laajalle, että emme osaa enää kokea myötätuntoa toisen ahdingosta? 

Oletko yrittäjä, miten voit juuri nyt? Jos tunnet yrittäjän, kysy häneltä, miten hän voi. Meidän tulisi yhdessä edistää myötätuntoista ilmapiiriä Suomessa. On jokaisen suomalaisen yhteinen tehtävä saada maamme talous nousuun, näihin talkoisiin tarvitaan jokaista. Tuetaan toinen toisiamme näinä vaikeina aikoina, eikä lyödä lyötyä!  

Kuopion Yrittäjät ry 
hallitus 

APUA YRITTÄJILLE ON TARJOLLA:

Yrittäjien jäsenille maksuton neuvontapalvelu mm. lakiasioissa puhelimitse numerosta 09 229 222.
Yrittäjän talousapu, puh. 0295 0248 80 katso lisätietoa nettisivuilta
Keskusteluapua yrittäjille Mieli ry, Yrittäjän kriisikeskus, puh. 0444931764 Lisätietoa täältä.