4.10.2017 klo 07:12
Uutinen

Oppisopimuksesta uutta potkua yrittäjyyteen: Mathias Dahlqvist kertoo mitä hyötyä on mentorista

Vuosi sitten perustetun Nordic Sales Crewn toimitusjohtaja Mathias Dahlqvist sai paljon uusia ajatuksia yritystoimintaansa yrittäjän oppisopimuskoulutuksesta.

Mathias Dahlqvistin myynti- ja markkinointialan yritys on tehnyt asiakastyötä vuoden verran. Firmalla on tällä hetkellä jo 16 työntekijää.

– Mietin yrityksemme toisen osakkaan kanssa, miten voisimme kouluttautua yrittäjyyden ohessa ja törmäsimme oppisopimuskoulutukseen. Päätimme lähteä mukaan saamaan uusia ajatuksia ja tapaamaan uusia ihmisiä.

Dahlqvistin koulutuksen vastuullinen järjestäjä oli Stadin aikuisopisto. Täydentävästä tietopuolisesta osasta vastasi Intotalo.

Dahlqvistin mukaan koulutus on antanut paljon etenkin muiden yrittäjien kautta.

– Ihmiset ja heiltä saatu vertaistuki on antanut eniten. Parhaita hetkiä ovat olleet ne hetket kun olemme tavanneet toistemme yrityksissä ja käyneet läpi, mitä edellisten kuukausien aikana on tapahtunut.

Haasteitakin on ollut.

– Koulutus on mennyt tosi sutjakkaasti verrattuna aikaisemmin käymiini koulutuksiin. Paljon tämä on itsestä kiinni. Tästä voi tehdä todella haastavaa tai helppoa. Kyllä tämän klaaraa kuka vaan, jolla on hyvä tsemppi päällä.

Dahlqvistilla ja mentorilla Tapu Holttisella oli koko koulutuksen ajan hyvä keskusteluyhteys.

– Monesti riittää, että joku katsoo yrittäjän ongelmia ulkopuolelta ja voi kyseenalaistaa yrittäjän päätöksiä. Olen oppinut sooloilemaan hieman vähemmän.

Miten se toimii?

Oppisopimuksella yrittäjä voi kouluttautua työn ohessa omassa yrityksessäsi. Yrittäjän oppisopimus perustuu yrittäjän ja oppisopimustoimijan väliseen sopimukseen. Yrittäjä suorittaa koulutuksesta 80 prosenttia omassa yrityksessään ja loput 20 prosenttia oppilaitoksessa, verkossa tai etänä. Yrittäjä maksaa oppisopimusopiskelusta tutkintomaksun, joka on 58 euroa.

Oppisopimuskoulutus soveltuu yrittäjälle, joka on vastikään aloittanut yritystoiminnan tai kokee tarvetta kehittää toimintaansa. Koulutus on keino lisä myös johtamistaitojen kehittämiseen tai tilanteessa, jossa yrittäjä tarvitsee tukea yrityksen ostamiseen tai myymiseen.

Oppisopimuksella opiskelevaa yrittäjää ohjaa mentori. Hän on henkilö, jolla kokemusta yrittäjyydestä. Mentorin on oltava asiantuntija yrittäjän opiskeleman tutkinnon alalta, mutta hän ei voi olla samassa yrityksessä työskentelevä henkilö. Mentorihaun apuna voi käyttää mentoripankkia.

Yrittäjä osoittaa osaamisensa tutkintotilaisuuksissa, jotka järjestetään työpaikalla. Hyväksytysti suoritetut tutkintotilaisuudet johtavat lopulta tutkintoon.

Oppisopimusviikko järjestetään valtakunnallisesti 9.-13.10. Viikon tarkoituksena on, että mahdollisimman moni saisi kuulla oppisopimusopiskelun mahdollisuuksista. Viikkoon voivat osallistua kaikki oppisopimuksesta kiinnostuneet. Oppisopimusviikon virallisena suojelijana toimii opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi