14.3.2022 klo 15:52
Uutinen

Osa yksityisen hoidon Kela-korvauksista vaarassa loppua kokonaan – ”Järjetön esitys”

Hallituksen sote-ministerityöryhmä haluaa leikata yksityisen hoidon Kela-korvauksia merkittävästi nykyisestä.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi ministerityöryhmän päätöksistä maanantaina. Osa yksityisen hoidon Kela-tuista loppuu esityksen mukaan jatkossa lähes kokonaan.

Olemme aikaisemmin uutisoineet, että sosiaali- ja terveysalan yrittäjäjärjestöt ovat huolissaan Kela-korvauksien tulevaisuudesta. Järjestöjen mukaan Kela-korvauksia tulisi ennemmin nostaa kuin supistaa. Ne pelkäävät, että Kela-korvausten poisto heikentäisi palvelujen saatavuutta erityisesti reuna-alueilla asuvien ja heikommin toimeentulevien kohdalla.

Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari kummeksuu päätöstä.

– Tämä on täysin väärän suuntainen toimenpide. Näyttää, että hallitus haluaa parantaa ihmisten palvelua ja nopeuttaa hoitoon pääsyä. Samaan aikaan se haluaa poistaa Kela-korvaukset. Järjetön esitys, Jaskari tiivistää.

Tähän asti osa suomalaisista on halunnut käyttää yksityisiä terveydenhuoltopalveluita Kela-korvausten takia.

– Kela-korvauksia pitäisi mieluummin laajentaa, jolloin hoitojonot lyhentyisivät. Nyt osa ihmisistä, jotka ovat menneet Kela-korvauksen takia yksityiselle halutessaan nopeampaa palvelua, rupeavat aidosti miettimään, menevätkö julkisen sektorin hoitojonoon, Jaskari jatkaa.

Hän pelkää, että jatkossa ainoastaan ne, joilla on eniten varaa, käyttävät yksityisen sektorin palveluita. Tämä uhkaa eriarvoistaa hoitoon pääsyä entisestään.

– Palvelun saanti hidastuu, kun hoitojonot kasvavat. Hallituksen tavoitteena oli vähentää eriarvoistamista. Tämä päätös on vastoin sitä tavoitetta.

Yksityisen sektorin asiakasmäärät voivat vähentyä

Yksityisen terveydenhuoltosektorin yrittäjien kannalta Kela-korvaus on ollut Jaskarin mukaan eräänlainen palveluseteli. Ministerityöryhmän päätöksen jälkeen uhkana on asiakasmäärien vähentyminen.

Jaskari näkee, että tulevaisuudessa Suomessa saatetaan siirtyä yhä enemmän vakuutuspohjaiseen toimintaan.

– Jo nyt ihmiset ovat alkaneet ottaa enemmän sairausvakuutuksia. Ilmeisesti nykyinen hallitus ei haluaisi vakuutuspohjaista mallia. Siihen tämä voi kuitenkin johtaa, jos hoitojonot selvästi pidentyvät kela-korvausten leikkaamisen seurauksena.

Päätös ei koske mielenterveyspalveluita

Ministerityöryhmän päätöksen taustalla on hallituksen niin sanottu monikanavarahoitus, josta hallitusohjelman kirjauksen mukaan halutaan eroon. Säästöillä halutaan varmistaa vanhuspalveluiden sitovan hoitajamitoituksen rahoittaminen.

Ministeriryhmä puuttuu muun muassa yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvauksiin, matkakorvauksiin, kuntoutukseen ja lääkkeisiin. Hoito- ja tutkimuskorvauksia koskevat muutokset astunevat voimaan ensi vuoden alusta alkaen. Säästöt eivät koske hallituksen toiveen mukaisesti suun terveydenhuoltoa tai mielenterveyspalveluita. 

Pauli Reinikainen