Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty's Images
11.6.2024 klo 10:28
Uutinen

Pankkikonsortio tarjoaa miljardin euron lainaohjelman suomalaisten pk-yritysten ja asunto-osakeyhtiöiden kestäviin investointeihin

Euroopan investointirahasto (EIR) on solminut sopimukset kahdeksan suomalaisen pankin ja rahalaitoksen kanssa, joiden tarkoituksena on tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä, pieniä mid-cap-yrityksiä ja asunto-osakeyhtiöitä.

Sopimukset mahdollistavat noin miljardin euron lainarahoituksen hankkeille, jotka edistävät Suomen ilmastotavoitteita ja ympäristökestävyyttä, Euroopan investointirahasto ja ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan.

– Takausten myötä kumppanuuspankit voivat tarjota parempia rahoitusehtoja, kuten alhaisempia korkoja. Käytössä olevien EIR-takausten ansiosta pankit voivat lisäksi tarjota  pidempiä laina-aikoja ja pienempiä vakuusvaatimuksia, tiedotteessa jatketaan.

Näin ollen sopimus hyödyttää start-up-yrityksiä, joilla olisi voinut olla vaikeuksia löytää rahoitusta investoinneilleen, sekä tukea asunto-osakeyhtiöitä tarvittavien energiatehokkuusremonttien rahoittamisessa. Takaus voi enimmillään kattaa 70–80 prosenttia kunkin lainan määrästä.

Kahdeksan pankkia ja rahalaitosta mukana

EIR on solminut sopimukset seuraavien pankkien tai rahalaitosten kanssa: Aktia, Danske Bank, Finnvera, Nordea, OmaSp, OP Ryhmä, POP Pankki ja Ålandsbanken.

InvestEU:n kestävyystakauksen ansiosta nämä kumppanuuspankit voivat kasvattaa tukeaan Suomen talouden vihreälle ja kestävälle siirtymälle ja rahoittaa tuensaajien ympäristöystävällisiä, vihreitä ja osallistavia investointeja.

– Uusi miljardin euron rahoitusmahdollisuus on erittäin tervetullut lisä markkinoille. Kestävyystakauslaina kannustaa pk-yrityksiä ja taloyhtiöitä investoimaan esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuteen ja puhtaaseen energiaan. Toivon, että lainatakaus vauhdittaa investointeja kiinteistö- ja rakennusalalla, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.

Pankkeihin ja rahalaitoksiin voi olla suoraan yhteydessä, jos haluaa lisätietoa lainoista ja niiden ehdoista. Ne sisällyttävät InvestEU:n kestävyystakauksen tuotevalikoimaansa ja valitsevat kohderyhmät, joille lainoja myöntävät: pk-yritykset, mid-cap-yritykset ja asunto-osakeyhtiöt.

Käyttökohteena esimerkiksi energiatehokkuus

EIR:n tarjoamaa kestävyystakausta voi käyttää erilaisten vihreiden investointien rahoittamiseen, kuten rakennusten energiatehokkuuteen, uusiutuviin energialähteisiin kuten maalämpöön ja tuuli- ja aurinkoenergiaan, ajoneuvojen latausinfrastruktuuriin, sähköautoihin ja kiertotalouteen. Se on myös tarkoitettu saavutettavuutta parantaviin investointeihin.

Kestävyystakaukset toteutetaan Euroopan komission InvestEU-ohjelman tuella, jonka tavoitteena on mahdollistaa yli 372 miljardin euron lisäinvestoinnit EU:n poliittisiin prioriteetteihin vuosina 2021–2027, mukaan lukien vihreä ja digitaalinen siirtymä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen