Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Janina Viljanen (vas.) ja Suvi Rinne haluavat kasvattaa yritystään niin, että toimipisteitä olisi tulevaisuudessa ympäri Suomea.

Parhaat ystävykset perustivat yrityksen pikavauhtia – Syntyi lapsiparkki, jossa ”ollaan kuin yhtä perhettä”

Janina Viljasella ja Suvi Rinteellä oli vahva, yhteinen visio lastenhoidosta. Nyt he hoitavat lapsia omassa yrityksessään, jossa painottavat läsnäoloa, tunnetaitoja ja empatiaa.

Vielä vuonna 2018, samassa koulussa opiskellessaan, Janina Viljanen ja Suvi Rinne eivät tienneet, että kolmen vuoden kuluttua he olisivat parhaita ystäviä ja perustaisivat yhdessä lastenhoitoa tarjoavan yrityksen.

– Opiskelimme molemmat Helsinki Design Schoolissa. Sen jälkeen lähdimme omille poluillemme, jotka olivatkin aika samanlaiset polut, Viljanen kertoo.

Molemmat menivät tahoillaan ulkomaille AU-paireiksi, hoitivat lapsia ja matkustelivat. Kun he tapasivat uudelleen, he huomasivat, että heidän ajatuksensa ja arvomaailmansa olivat lähentyneet. Molemmat pitävät lasten kanssa työskentelystä, ja olivat aikaisemmin hoitaneet lapsia perheiden luona. He ideoivat palvelun, jossa lapset voisi tuoda tilapäiseen hoitoon heidän luokseen. Niin syntyi Valoversum Oy.

– Ajattelimme, että se voisi olla kerhotyyppistä toimintaa. Näimme molemmat todella selvästi, millaisen tilan haluamme, ja millaisia arvoja haluamme siellä painottaa, Viljanen sanoo.

Rauhallinen ja viihtyisä tila

Lapsiparkille löytyi Jätkäsaaresta huoneisto, jossa aiemmin oli toiminut päiväkoti.

– Kaikki tapahtui todella nopeasti. Saimme idean kesällä 2021, ja syyskuussa meillä oli yritys pystyssä, Rinne kertoo.

Rinne ja Viljanen maalasivat ja sisustivat Jätkäsaaren huoneiston yhteisen näkemyksensä mukaan. He halusivat, että tila on rauhallinen ja viihtyisä, niin että ympäristökin vähentäisi lasten hermoston ylikuormitusta vaikkapa pitkän päiväkotipäivän jälkeen.

Valoversum avasi ovensa joulukuussa 2021. Alussa siellä pidettiin avoimien ovien päivä, ja yhteistyötahojakin löytyi.

– Toiminta lähti käyntiin todella ihanasti, mutta alkuvuonna koronarajoitukset vaikuttivat meihinkin. Ihmisillä ei ollut niin paljon menoja, Rinne kertoo.

Kun rajoitukset helpottivat, Valoversumissa alettiin lastenhoidon lisäksi järjestää synttäreitä.

Huoltajalle omaa aikaa

Viljasen ja Rinteen yritys tarjoaa lastenhoitoapua sopimuksen mukaan yhdestä neljään tuntia kerrallaan, aina vauvoista kouluikäisiin lapsiin asti. Lapsia on hoidossa lähes joka päivä, enimmillään yhtä aikaa 8-10.

 – Meillä on asenne, että olemme vähän kuin yksi iso perhe, Viljanen sanoo.

– Lupauksemme ja sloganimme on ”läsnäoloa lapselle”. Siitä emme halua tinkiä, ja siitä saamme myös paljon positiivista palautetta, Rinne sanoo.

Rinne ja Viljanen kokevat työssään vahvuudekseen tunnetaidot sekä empatian.

– Niistä meillä on kokemusta, ja ne myös kiinnostavat meitä: aito huomioiminen ja se, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi. Turvallisuudentunteesta syntyy myös luovuus, Viljanen sanoo.

Lapsia tuodaan hoitoon useimmiten silloin, kun huoltaja haluaa omaa aikaa esimerkiksi liikunnan parissa, tai kun hänellä on hektinen työtilanne.

Yritys on ykkösprioriteetti

Valoversum työllistää Rinteen ja Viljasen nyt kokopäiväisesti. Työn ohella Viljanen opiskelee kundaliinijoogaohjaajaksi, Rinne puolestaan aloittaa syksynä 2022 kasvatustieteiden opinnot Helsingin yliopistossa. Yritys on heille kuitenkin ykkösprioriteetti. Tulevaisuudessa he haluavat laajentaa sitä monin tavoin, muun muassa niin, että lapsiparkkeja olisi ympäri Suomen.

Lisäksi he aikovat ideoida Valoversumiin muutakin toimintaa, kuten babyshowereita ja nimiäisiä sekä pyrkivät tuomaan Valoversumin jatkossa useammin myös yritysten tapahtumiin ja tilaisuuksiin, joissa lastenhoitopalvelusta olisi apua.

– Toivomme, että saamme kasvatettua yrityksen näkyvyyttä. Meillä on ihania vakiasiakkaita, mutta haluamme, että meille löytävät juuri ne perheet, jotka tarvitsevat tällaista palvelua, Rinne sanoo.

Kaisu Puranen