14.2.2020 klo 10:02
Uutinen

Pätevyyskorteista noussut poru ihmetyttää alan kouluttajaa: ”Kerran viidessä vuodessa ei ole kovin suuri uhraus”

Työturvallisuuskeskus on valmis siirtämään osan pätevyyskorttikoulutuksista verkkoon.

Uutisoimme tällä viikolla yrittäjän tyytymättömyydestä nykyisiin pätevyyskorttikoulutuksiin. Rakennevahvistus Oy:n omistajayrittäjä Tero Saarinen ehdottaa, että osa koulutuksista siirrettäisiin verkkoon, jotta niihin ei tuhrautuisi liikaa aikaa. Saarinen pitää ongelmana myös koulutusten korkeita kustannuksia.

Työturvallisuuskeskus haluaa muistuttaa, että työturvallisuuskorttikoulutukset ovat lähteneet liikkeelle nimenomaan yritysmaailman näkökulmasta.

– Koulutusten kehittämistyössä on mukana merkittävä määrä rakennus- ja teollisuusalan yrityksiä, Työturvallisuuskeskuksen toimitusjohtaja Rauno Hanhela sanoo.

Hanhela kummeksuu Tero Saarisen näkemystä koulutusten liian pitkästä ajallisesta kestosta.

– Jos kerran viidessä vuodessa joutuu uhraamaan yhden päivän työturvallisuuteen, kannattaa miettiä mittakaavaa. Siinä ei puhuta kovin suuresta uhrauksesta. Jokainen yritys joutuu joka tapauksessa miettimään näitä asioita.

”Moni kouluttaja on yrittäjä”

Hanhela muistuttaa, että työturvallisuuskorttikoulutuksia järjestävät monet pien- ja yksinyrittäjät. Kaikkiaan koulutuksen järjestäjiä on noin 600.

– Niillä on työllistävä vaikutus. Hyvä puoli on, että tarjontaa on paljon. Jokainen joka ostaa kurssin, voi valita mieleisensä kouluttajan. Ehkä ostajien kannattaisi vertailla enemmänkin, keneltä koulutus ostetaan.

Ehdotus koulutusten painottamisesta verkkoon saa Työturvallisuuskeskuksen johtajalta varovaisen myönteisen vastaanoton.

– Fyysistä läsnäoloa vaativien koulutuksen pohjimmaisena tarkoituksena on ollut kokemusten ja ajatusten vaihtaminen, keskustelu ja toisilta oppiminen. Ideana on kehittää työturvallisuutta yhdessä. Jos halutaan oppia vain yksityiskohtia, se onnistuu kyllä verkon kautta. En asettaisi verkko- ja läsnäkoulutusta vastakkain. Molemmissa on omat hyvät puolensa.

Hanhelan mukaan ajatusten vaihtaminen ja ihmisten asenteisiin vaikuttaminen vaatii yleensä läsnäolon paikan päällä.

– Äskettäin törmäsin yritysjohtajaan, joka ennen koulutusta harmitteli, että siihen tuhlaantuu koko työpäivä. Koulutuspäivän jälkeen hän oli todella tyytyväinen, että päästiin kerrankin porukalla pohtimaan työturvallisuutta. Sama ei olisi onnistunut verkossa.

Työturvallisuuskeskus kokeilee jatkossa turvallisuuskortin suorittamista osin verkossa.

– Tällöin noin puolet koulutuksesta voisi suorittaa verkossa. Toinen puoli vaatisi läsnäolon. Tällaista mallia sovellettaisiin niille, joilla on jo ollut kortti vähintään viiden vuoden ajan.

Suomessa on tällä hetkellä 800 000 voimassa olevaa työturvallisuuskorttia.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi