4.4.2020 klo 12:04
Uutinen

Pentikäinen Ylellä: Kehysriihessä valtio voisi ottaa yritysten sosiaalivakuutusmaksut pahimmiksi kuukausiksi

Minulla on voimakas vetoomus ensi viikolla kehysriiheen kokoontuvalle hallitukselle, että valtio ottaisi hoitaakseen yritysten sosiaalivakuutusmaksuja pahimpien kuukausien ajaksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi Yle TV:1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Yritysten sosiaalivakuutusmaksujen ottaminen valtion vastuulle pariksi kuukaudeksi olisi Pentikäisen mukaan optimaalinen tapa jakaa suoraa tukea yrityksille. Se kohdistuisi kaikille yrityksille, jotka sosiaalivakuutusmaksuja maksavat. Se on myös kustannustehokas, koska siihen ei liittyisi hakemusrumbaa ja tukisi työllisyyttä.

– Se voi turvata myös sen, että yrittäjät eivät aja alas omia eläkemaksujaan ja omaa sosiaaliturvaansa, Pentikäinen sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Hallitus kokoontuu alkuviikosta niin kutsuttuun kehysriiheen neuvottelemaan julkisen talouden suunnitelmasta ja toisesta lisätalousarviosta. Pentikäisen mukaan Marinin hallitus on hyvin tietoinen yritysten ongelmista ja pyrkii etsimään ratkaisuja.

– Olennaista on, että kyettäisiin toiminaan mahdollisimman nopeasti, että konkursseja estetään, Pentikäinen vetoisi Ylellä.

”Harva yksinyrittäjä yrittää yksin”

Ylen Ykkösaamussa käytiin läpi hallituksen yrityksille jo avaamia ja suunnittelemia tukimuotoja. Yksinyrittäjille on luvassa kuntien kautta haettavaa tukea yrityksen kustannuksiin. Pentikäisen mukaan se tulee todella tarpeekseen. Hän muistutti, että harva yksinyrittäjä itse asiassa yrittää yksin, vaan he toimivat usein verkostossa työllistäen itsensä lisäksi muita yksinyrittäjiä.

– Tällaisille luontevampaa voisi olla yhteistyö Business Finlandin kanssa. On tärkeä varmistaa, että samalla kun lisätään rahaa, pidetään huoli siitä, että ei rakenneta karsinoita, jotka eivät ota huomioon yritysten todellisia tarpeita, hän sanoi haastattelussa.

Business Finlandin tuki on suunnattu enemmän kuin viisi työntekijää työllistäville yrityksille. Ely-keskuksista puolestaan voivat hakea tukea yritykset, joissa on 1–5 työntekijää.

1990-lama oli hyvin vakava opetus

1990-luvun alun lama oli Pentikäisen mukaan hyvin vakava opetus. Nyt tukiorganisaatiot ovat olleet alusta asti valmiita auttamaan yrittäjiä. Hän mainitsi Ykkösaamussa Mieli ry:n, Yritys-Suomi Talousavun, elinkeinotoimistojen palvelut ja yrittäjäjärjestön tuen.

– Yrittäjä on luonteeltaan taistelija, mutta kyllä taistelijallakin saattavat voimat loppua. Yrittäjien on tärkeä kulkea toisten yrittäjien rinnalla ja auttaa vaikeassa tilanteessa, hän sanoi.

– Yrittäjäjärjestöt ovat aktiivisesti rakentaneet erilaisia tapoja kulkea ahtaalle joutuneen yrittäjän rinnalla. Tämä kaikki työ on suunnattoman tärkeää.

toimitus @ yrittajat.fi
Kuva Yle TV1:n Ykkösaamusta