6.10.2020 klo 15:30
Uutinen

Pintakäsittelyä digisti, mobiilista ja vaikka leasingillä

Joensuulainen Pekotek Oy on pintakäsittelyjärjestelmien markkinajohtaja Suomessa, raepuhalluksen rakeenkierrätysjärjestelmällään yksi Pohjoismaiden suurimmista. Nyt yhtiö uudistaa toimialaa mobiileilla pintakäsittelyjärjestelmillä.

ABB, Bombardier, Kalmar, Konecranes, Mantsinen, Metso, Moventas, Ponsse, Ruukki, Sandvik, VR… Pitkä lista toimialansa ykkösbrändejä, joille tuotteen pintakäsittely merkitsee korroosiokestävyyden ja ulkonäön lisäksi myös käytön turvallisuutta, kustannustehokkuutta, elinkaariajattelua sekä ympäristöasioiden huomiointia.

– Toimimme hyvin syklisellä alalla, jossa projektien määrällinen vaihtelu vuosittain voi olla huomattava. Niin ikään yhden projektin kokoluokan vaihtelut ovat todella suuria, Pekotekin toimitusjohtaja Pasi Piirainen taustoittaa.

Megatrendit jylläävät. Väestönkasvu, kaupungistuminen, luonnonvarojen ehtyminen, ilmaston lämpeneminen ja digitalisaatio tulevat todeksi konepajojen lattiatasolla.

Tehtaiden jatkuvat lay-out-muutokset, kapasiteettimuutokset, tuottavuusvaateet, digitalisaatio. Kaikki nämä ovat asioita, joita myös meidän pitää havainnoida tarkkaan, ajoissa ja asiakkaita kuunnellen.

Kustannustehokasta

Kiinteä pintakäsittelylinja on aina merkittävä investointi. Usein investointi edellyttää sitä, että rakennetaan uutta. Juuri pintakäsittely voi olla se viimeinen lenkki, joka pannaan ensimmäisenä houldiin, jos markkinahorisontissa on epävakaata väreilyä.

– Pohditaan, josko pintakäsittelykapasiteettia voisikin sitten epävarmassa tilanteessa ostaa talon ulkopuolelta.

LEAN-toimintatavan kannalta ulkoistus on kuitenkin huono ratkaisu. Jos tuotannon loppupään kriittinen työvaihe ulkoistetaan, moni muuttuja ei tiukkojen laatu- ja aikatauluvaateiden osalta enää olekaan omassa hallinnassa. Pintakäsiteltävien tuotteiden liikuttelusta, odottelusta ja laatuvaihteluista syntyy hukkaa. Tuottavuus kärsii.

Ratkaisun pitää olla fleksiibeli, muuttuvat asiakastarpeet huomioiva. Ensimmäisen mobiilin pintakäsittelyjärjestelmän Pekotek toimitti Ruotsiin kuluvan vuoden alkupuolella.

– Mobiili laitehuone valmistettiin ja esivarusteltiin Reijolan tehtaalla. Laiteratkaisu toimitettiin asiakkaan nykyisiin vuokratiloihin. Mobiilius mahdollistaa raepuhaltamon ydintekniikan joustavan siirrettävyyden tulevaisuudessa uusiin tiloihin.

Mobiiliratkaisujen kehittämisessä yksi iso kysymys on logistiikka. Suomessa isotkin kuljetukset pystytään hoitamaan kohtuullisin kustannuksin. Viennissä tilanne on toinen ja juuri vientiin Pekotek tähtää. Vahvistusta vientiponnisteluille yhtiö sai Business Joensuun GoGlobal-valmennuksesta.

– Jokainen merkikonttikoon ylittävä senttikin ratkaisee. Olemme lähteneet ratkomaan asiaa moduuliajattelulla. Ratkottavaa toki riittää vielä, sillä pintakäsittelyjärjestelmissä ja -laitteissa on lukuisa määrä liityntäpintoja iv-kanavista sähköihin.

Konttiratkaisun ja järeämpien pintakäsittelyratkaisujen modulaarisuuden ohella Pekotekissä helpoksi halutaan tehdä myös ostaminen.

– Vuokrataan tai tehdään leasing-sopimus. Pintakäsittelylinja asiakkaalle mobiilileasingratkaisuna.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen

Kuva: Jarno Artika