Suomi on ollut monesti riippuvainen tuontisähköstä, etenkin kovilla pakkasilla. Kuva: Getty Images
12.8.2022 klo 11:00
Uutinen

Pitäisikö sähkön hinnannousua yrittää hillitä vai antaa markkinan toimia? – SY:n Mika Kuismanen pohtii eri vaihtoehtoja

Paineita sähkön hintojen nousun hillitsemiseksi on, mutta ratkaisuja kannattaa punnita tarkasti. Valittavana on vain vähemmän hyviä ratkaisuja, kirjoittaa Suomen Yrittäjien pääekonomisti ja johtaja Mika Kuismanen.

Sähkön hinnan nousu puhuttaa ja ahdistaa. Lähestyvät eduskuntavaalit kirvoittavat poliitikoilta aktiivisia avauksia ratkaisuiksi sähkön hinnan hillitsemiseen. Jotain tulisi tehdä.

Suomen Yrittäjien pääekonomi ja johtaja Mika Kuismanen pohtii blogissaan erilaisten ratkaisujen vaikutuksia. Hän toteaa, että optimaalista ratkaisua tuskin löydetään, vaan valittavana on vain vähemmän hyviä ratkaisuja. Mitään ei kannata tyrmätä suoralta kädeltä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän ehdottama arvonlisäveron lasku ongelmallinen, sillä ALV-alennukset eivät täysimääräisesti hintoja alenna. Varsinkaan yritykset eivät hyötyisi arvonlisäveron alentamisesta ALV-verovähennysoikeuden takia.

On myös mahdollista, että veronalennus lisää kysyntää, mikä nostaa hintoja ja näin hyöty valuu hukkaan.

– On selvää, että yllä ehdotettu kombinaatio ei ole täydellinen. Siksi tulee miettiä myös muita kuin verotuksellisia keinoja. Veropolitiikassa muutosten tulisi kaikkien verolajien kohdalla perustua verorakenteen muutostarpeisiin. Se, että verotasoissa tai rakenteessa juostaan hinnan muutosten tai suhdannevaihteluiden perässä, on lähtökohtaisesti turmiollista ja epävarmuutta lisäävää politiikkaa, Kuimanen kirjoittaa.

Veronalennusten kohdalla täytyy aina myös miettiä, millä valtion tulojen menetys korvataan. Yksi vaihtoehto olisi windfall-veron käyttöönotto.

Poikkeuksellinen ja väliaikainen tilanne

Kuismanen kannustaa ottamaan nyt kaikki tuotantomuodot käyttöön. Ei pidä olla liian nirso sen suhteen, mitä kattilaan laitetaan. Kaikki panostukset tulisi ottaa käyttöön poikkeuksellisessa ja väliaikaisessa tilanteessa.

Erilaisia ratkaisuja hintojen nousun hillitsemiseksi on hyvä miettiä. Talvella sähkön hinta nousee, mutta ennusteiden mukaan se olisi keväällä jo laskussa. Siksi on hyvä pohtia, onko järkevää luoda merkittävää, mutta monilta osin tehotonta verotukea väliaikaiseen ongelmaan.

– Ei myöskään täysin kannata sivuuttaa vaihtoehtoa siitä, että annetaan markkinoiden toimia. Se voi olla lopulta tehokkain tapa kannustaa sähkön kulutuksen säästämiseen.

Lue koko blogikirjoitus täältä.

Muita kiinnostavia aiheita

Toimitus
Toimitus