9.6.2020 klo 09:39
Uutinen

Pohjois-Karjala on osa ratkaisua, ei ongelmaa

Finnairille tiedoksi, ettei kukaan ole köyhtynyt antamalla ja meille ei tarvitse antaa kuin mahdollisuus.

Menestykselle, uusille tai laajentuville yrityksille on usein välttämätöntä, että realistiset faktat eivät estä ottamasta riskiä. Vaikka voisi kuvitella, että yrittäjät tekevät päätökset faktoihin, dataan ja tiukkaan harkintaan perustuen, usein pohjalla vaikuttaa enemmän tunne. Koronakriisin aikaansaama tunne pelosta, hamstraamisesta ja eristäytymisestä on hiljalleen muuttumassa toiseksi – varovaiseksi tulevaisuuden uskoksi, periksiantamattomuudeksi ja yhdessä rakentamiseksi.

Elämme ratkaisevaa hetkeä Suomen tulevaisuuden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Kysymys kuuluukin, millaista tunnetta haluamme saada aikaan heissä, jotka pitävät rattaat pyörimässä ja päättävät yrittää ja rakentaa kaikesta epävarmuudesta huolimatta?

Valtion myöntämät tuet esimerkiksi yksinyrittäjille ovat olleet hyviä, mutta ne eivät vielä ratkaise tulevaisuuttamme. Olennaista on tahto, mahdollistaminen ja tunne. Se, että yhteiskunta ei säätelyllään tapa tulevaisuuden uskoa vaan osoittaa omalla toiminnallaan, että asuminen ja yrittäminen on järkevää ympäri Suomea. Joensuun kaupunki on näyttänyt esimerkkiä tässä tilanteessa panostamalla kaupunkikeskustan kehittämiseen ja sitä kautta palveluiden tukemiseen. Hyvä, toivoa rakennetaan juuri nyt konkreettisilla toimenpiteillä.

Viime päivinä olemme Pohjois-Karjalassa myös nähneet sen, miten yrittämisen tulevaisuuden usko voidaan niitata alas kertaheitolla. Finnairin päätös olla lentämättä Joensuuhun lähes vuoteen sekä vähäinen tiedottaminen jatkosta ovat vetäneet maton monien jalkojen alta. Monille yrittäjille on syntynyt tästä toimesta pahin mahdollinen tunne: epävarmuus. Olemme tilanteessa, jossa moni pohtii, kannattaako edes yrittää.

Tästä kaikesta mieleeni tuli Anne Frankin sitaatti: ”kukaan ei ole koskaan tullut köyhäksi antamisesta”. Koska mahdollisuuden antamiseen kiteytyy alueemme tulevaisuus – me pyydämme ja tarvitsemme Finnairilta mahdollisuuden tehdä bisnestä täältä käsin. Lentoliikenne Helsinkiin on meille täysin välttämätön. Tulevaisuudessa voimme varmasti löytää entistä vihreämpiä keinoja matkantekoon, mutta se keino ei ole yhden alueen jättäminen mahdollisuuksien ulkopuolelle tai sen pyyhkäiseminen pois kartalta.

Yritykset ovat osa polttavien ongelmien ratkaisua. Myös Pohjois-Karjalasta löytyy menestystarinoita menneisyydessä mutta myös tulevaisuudessa: meillä on paljon annettavaa Suomen ja miksei koko maailman tulevaisuudelle, esimerkiksi matkailun ja humanistisen koulutuksen keskittymän takia. Omaleimaiset pohjoiskarjalaiset ovat osa ratkaisua, eivät ongelmaa. Me haluamme olla osaltamme rakentamassa huomista, joka perustuu seuraavalle periaatteelle: kauneinta maailmassa ei ole se, että kaksi samanlaista on samaa mieltä jostain vaan se, että kaksi erilaista kasvaa yhdessä joksikin suuremmaksi.

Perttu Kouvalainen puheenjohtaja