3.3.2021 klo 07:55
Uutinen

Pohjois-Karjalassa aktiivisinta yritysten yhteistyö ammattikoulun ja ammattikorkeakoulun kanssa

26 prosenttia pohjoiskarjalaisista yrityksistä tekee yhteistyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa ja 58 prosenttia muiden koulutuksenjärjestäjien ja kehitysyhtiöiden kanssa.

– Tässä tutkimuksessa ammatillinen oppilaitos Riveria ja ammattikorkeakoulu Karelia korostuu pk-yritysten yhteistyötahoina. Yhteistyön muotona korostuvat koulutusyhteistyö ja opinnäytteiden tekeminen. Pohjois-Karjalassa tehdään myös eniten yhteistyötä kehitysyhtiöiden kanssa, valottaa Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg tutkimuksen tuloksia.

Ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekee Pohjois-Karjalan pienistä ja keskisuurista yrityksistä 33 prosenttia ja ammattikorkeakoulujen kanssa 20 prosenttia. Yhteistyötä yliopistojen kanssa tekee 10 prosenttia yrityksistä ja tutkimuslaitosten kanssa 8 prosenttia.

Yhteistyön tuloksena on yleisimmin ollut tietopohjan ja osaamisen vahvistuminen. Seuraavaksi yleisimpiä tuloksia ovat parempi näkemys tulevaisuuden kehitystrendeistä ja markkinoista sekä uuden teknologian, menetelmän tai laitteen käyttöönotto.

– Kilpailu osaajista kiristyy, kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle 2020-luvulla. Maakuntamme koulutustarjonta on avainasemassa, että osaajia riittää myös tulevaisuudessa. Korkeakouluista valmistuneet pitäisi saada jäämään Pohjois-Karjalaan ja keskiöön nouseekin yritysten tarjoamat harjoittelupaikat sekä työpaikat jo opiskeluaikana, sanoo Merja Blomberg.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista, jonka teettivät Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera. Pk-yritysbarometriin vastasi 157 yrittäjää Pohjois-Karjalasta.

Koulutusyhteistyö, innovaatiot ja opinnäytteet kärjessä

Eniten tehdään yhdessä koulutusyhteistyötä (59 %), innovaatioihin liittyvää kehittämistä (27 %) ja opinnäytteitä (20 %). Vastaaja pystyi valitsemaan useamman vaihtoehdon.

– Ammattikorkeakoulut ovat työelämän keskeisin korkeakoulukumppani. Tämä korostuu erityisesti meillä Pohjois-Karjalassa, missä Karelia on tämän alueen elinvoiman merkittävä vahvistaja. Yritysten kanssa tekemämme yhteistyö konkretisoituu muun muassa opiskelijoiden harjoitteluissa ja opinnäytetöissä. Karelia-ammattikorkeakoulu tekee vuosittain tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan yhteistyötä yli 800 yrityksen tai kolmannen sektorin kumppanin kanssa. Lisäksi tuotamme joustavalla koulutuksella ja kumppanuusyhteistyön avulla ratkaisuja työurien haasteisiin. Kannattaa myös muistaa, että noin 70 % opiskelijoistamme jää valmistuttuaan rikastuttamaan alueen työvoimaa, kertoo Karelia ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo.

Pohjois-Karjalassa tehdään selkeästi eniten koulutusyhteistyötä Suomessa

Pk-yritysbarometrista paljastuu, että pohjoiskarjalaiset yrittäjät tekevät selkeästi eniten koulutusyhteistyötä. Toiseksi ahkerimpia koulutusyhteistyössä ovat eteläsavolaiset yrittäjät. Vähiten yhteistyötä oppilaitosten, tutkimuslaitosten, muiden koulutusjärjestäjien ja kehitysyhtiöiden kanssa tekevät yritykset pääkaupunkiseudulla (Helsinki ja pääkaupunkiseutu).

Teki yhteistyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa

1. Pohjois-Karjala 26 %
2. Etelä-Savo 24 %
3. Rannikko-Pohjanmaa 21 %
4. Helsinki, Keski-Suomi ja Savo 19 %
7. Etelä-Karjala 18 %
8. Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Päijät-Häme 17 %
12. Kymenlaakso, pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) ja Varsinais-Suomi 16 %
15. Etelä-Pohjanmaa ja Pirkanmaa 15 %
17. Häme 14 %18. Satakunta 13 %
19. Lappi ja Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 12 %

Teki yhteistyötä muiden koulutuksentarjoajien ja kehitysyhtiöiden kanssa

1. Pohjois-Karjala 58 %
2. Kainuu 49 %3. Keski-Pohjanmaa 48 %
4. Etelä-Savo ja Savo 47 %
6. Rannikko-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa 46 %
8. Keski-Suomi ja Kymenlaakso 43 %
10. Etelä-Karjala ja Lappi 42 %
12. Päijät-Häme 41 %
13. Varsinais-Suomi 40 %
14. Etelä-Pohjanmaa, Satakunta ja Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 39 %
17. Häme ja Pirkanmaa 38 %19. Helsinki 32 %20. Pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 29 %

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera teettävät Pk-yritysvarometrin kaksi kertaa vuodessa. Se on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Lisätietoja:

Pk-yritysbarometri >

Toimitusjohtaja Merja Blomberg, Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry, p. 0503675194