15.7.2020 klo 10:19
Uutinen

PRH:n Virre-palvelun ohjelmistovirheen ”uhreja” lähestytään kirjeellä: ”Kerromme, mitä tietoja on näkynyt”

PRH:n mukaan ohjelmistovirhe vaivasi kaikkiaan 144 henkilöä.

Yrittäjien aktiivisessa käytössä olevassa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) Virre-tietopalvelussa havaittiin viikko sitten tietosuojaongelma, jonka takia kaikkiaan 144:n henkilön tietoja tai yrityksen edunsaajatietoja on virheellisesti näkynyt niille asiakkaille, jotka ovat hakeneet kaupparekisteri-ilmoituksia tietopalvelun pikahaulla.

Henkilö- tai edunsaajatiedot ovat ilmenneet kaupparekisteri-ilmoitusten asiakirjoista kuten kaupparekisteriotteista ja henkilötietolomakkeista.

Palvelu avattiin uudestaan 8. heinäkuuta sen jälkeen, kun ohjelmistovirhe oli havaittu kahta päivää aikaisemmin. Vika ehti vaivata järjestelmää 16. kesäkuuta alkaen, jolloin järjestelmään asennettiin uusi toiminnallisuus.

PRH:n yritykset ja yhteisöt -tulosalueen tukiyksikön päällikön Antti Kovalaisen mukaan PRH kontaktoi kaikki henkilöt, joiden tietoja on näkynyt ohjelmistovirheen seurauksena.

– Kontaktoimme jokaisen henkilökohtaisella kirjeellä.

Kovalainen ei osaa arvioida, millainen haitta kyseisille henkilöille on voinut aiheutua.

– Kerromme jokaiselle henkilölle, mitä tietoja heistä on näkynyt ja kuinka monta kertaa kyseisiä tietoja sisältävää asiakirjaa on avattu.

Havainto ongelmasta tuli PRH:lle kaupparekisterin asiakkaalta, joka oli mielestään nähnyt tietoja, joita hänen ei kuuluisi nähdä. Kovalaisen mukaan PRH:lla on arvio siitä, kuinka moni käyttäjä olisi nähnyt heille kuulumattomia tietoja. Tätä tietoa ei kuitenkaan anneta yleisesti julkisuuteen.

– Kyseisiin tietoihin on oikeus vain PRH:n sisäisessä käytössä ja tietyillä viranomaisilla, Kovalainen sanoo.

Kaupparekisteri on virallinen yritysrekisteri, jossa on lähes 1,6 miljoonan henkilön henkilötiedot.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi