Pro-Kaks oy:n yrittäjäsisarukset Anna-Leena Laakso ja Annukka Kääriäinen. KUVA: Studio Artica
1.10.2022 klo 20:35
Uutinen

Pro-Kaks oy pesi ehdokkaat ja on Lapin vuoden yrittäjä 2022

Lapin yrittäjäpalkitut on julkistettu. Vastuullinen toimija Pro-Kaks on vuoden yrittäjä 2022. Vuoden yksinyrittäjä on Jarno Vuorinen, joka on kehittänyt innovatiivisesti Kuvavuorisen toimintaa. Vuoden nuori yrittäjä -palkinto jaetaan Laura Saloniemelle. Hän luotsaa omaperäistä Ravintola Väylää.

Lapin vuoden yrittäjä Pro-Kaks tarttuu merkittäviin kasvutilaisuuksiin, ja on onnistuneesti laajentanut toimintaansa. Yhtiöön kuuluvat Meri-Lapin keskuspesula ja Pro-Kaks kotityöpalvelut.

Vuoden yrittäjäpalkinnon kriteereissä painotettiin tänä vuonna vastuullisuutta. Annaleena Laakso ja Annukka Kääriäinen ovat Pro-Kaks oy:n toiminnassa kiinnittäneet huomiota vastuullisuuteen menestyksekkäästi useilla eri osa-alueilla, kuten Meri-Lapin keskuspesulan ympäristösertifikaattien ja sosiaalisen vastuullisuuden osalta. Tutustu yrityksen vastuullisuusraporttiin tästä.

Meri-Lapin keskuspesula työllistää avotyöntekijöitä, mikä tarkoittaa, että siellä työskentelee kehitysvammaisia. Mahdollisuus tehdä tavallista työtä luo kehitysvammaisille merkitystä arkeen. Avotyöntekijöillä on merkittävä rooli osana Meri-Lapin keskuspesulan toimintaa, sillä he ovat korvaamaton osa lämminhenkistä työyhteisöä.

Kuvavuorisen yrittäjä tuotteistaa ennenäkemättömällä tavalla

Keminmaalainen valokuvausalan yrittäjä Jarno Vuorinen (Kuvavuorinen) on alallaan innovatiivinen. Vuorisen asenne kohdata haasteet, oman brändin kasvattaminen ja valokuvauspalvelujen onnistunut tuotteistaminen ovat esimerkkejä siitä, miksi hänet valittiin Lapin Vuoden yksinyrittäjä -palkinnon saajaksi.

Kun koronapandemia tyhjensi Vuorisen kalenterin, hän hyödynsi vapautuneen ajan ja keskittyi palvelujensa tuotteistamiseen. Tuotteistaminen johti liiketoiminnan kasvamiseen. Samalla Vuorinen on vakiinnuttanut asemaansa toivottuna valokuvaajana.

Harrastuksesta lähtenyt innostus valokuvaamiseen, ja siinä kehittymiseen ovat johtaneet siihen, että Vuorinen on valokuvaajana ammattilainen. Hän on tiettävästi ainoa valokuvaaja Pohjois-Suomessa, jolla on sekä valokuvaajamestarin tutkinto että Euroopan Ammattikuvaajien liitto FEP:n European Photographer -arvonimi.

Rohkeus ja usko omaan tekemiseen palkitaan – Omaperäisen Ravintola Väylän takana on nuori yrittäjä

Ravintola Väylän perustaja Laura Saloniemi käynnisti yritystoimintansa juuri ennen koronaa, selviytyi koronapandemian tuomista ravintola-alan haasteista ja kehitti kiinnostavan ravintolakonseptin entisen huoltoaseman sisälle. Ravintola toimii Ylitorniolla.

Tyylikkäässä ja tunnelmallisessa Väylässä syödään lounasta, istutaan iltaa ja vietetään erilaisia tilaisuuksia aina kokouksista muistojuhliin. 

Saloniemi loihtii tilauksesta kakkuja ja tuottaa catering-palveluja. Ravintola houkuttelee yhä uudestaan takaisin paikallisia ja ohikulkijoita. Kävijöitä riittää rajan toiselta puolelta Ruotsista asti.

Saloniemen toimintatapa on osoittautunut alueella kannattavaksi. Yritys selviytyi esimerkillisesti yllättävästä ja ravintola-alaa koulivasta pandemiasta. Saloniemi luotsaa ja rakentaa yritystään itse. Hän hyödynsi kriisiä ja keskittyi rohkeasti kehittämään liiketoimintaansa. Nuoren yrittäjän asenne, tahto näyttää ja usko omaan tekemiseen ovat inspiraation lähteitä kaikille.

Yrittäjäpalkinnot jaetaan vuosittain Lapin yrittäjäjuhlassa

Kaikissa palkintokriteereissä painotetaan yrittäjän esimerkillisyyttä, kannattavaa liiketoimintaa sekä merkittävyyttä, vakiintuneisuutta tai omaperäistä liikeideaa. 

Lapin Yrittäjät palkitsee ansioituneita ja esimerkillisiä lappilaisia yrittäjiä, jotka Lapin Yrittäjien hallitus on valinnut alueen yrittäjien tekemien ehdotusten pohjalta. Palkinnot jaetaan Lapin yrittäjäjuhlassa, jota tänä vuonna vietetään 1.10. Rovaniemellä. 

Lisätietoja

Marko Vuorinen, Lapin Yrittäjien puheenjohtaja
markot.vuorinen@gmail.com
044 260 8919

Pirkka Salo

toimitusjohtaja
Lapin Yrittäjät

Muita kiinnostavia aiheita