10.11.2020 klo 13:52
Uutinen

Riskirahalle löytyi sijoituskohteita – Pääomasijoitusrahaa virrannut yrityksiin yli 700 miljoonaa pandemian keskellä

Koti- ja ulkomaiset pääomasijoittajat sijoittivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhteensä 707 miljoonaa euroa yrityksiin. Tämä selviää Pääomasijoittajien tilastoista. Pia Santavirran mukaan koronan todelliset vaikutukset kasvurahoitusmarkkinaan nähdään vasta tulevan vuoden aikana.

Suomalaiset pääomasijoittajat sekä startup- että kasvuyrityspuolella sijoittivat yhteensä 175 yritykseen niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Pääomasijoittajat ry:n mukaan venture capital -sijoituksissa, eli riskisijoituksissa, rikottiin ennätyksiä: vuoden 2020 ensimmäinen vuosipuolisko oli kaikkien aikojen aktiivisin sekä sijoitusten summalla että yritysten määrällä mitattuna. VC-sijoittajat tekevät sijoituksia eri kasvuvaiheissa oleviin startupeihin, ja samalla heistä tulee yrityksen vähemmistöomistaja.

Riskirahalle löytyi kohteita – ”Pääomasijoittajabarometrin tulokset herättävät huolta tulevasta”

Venture capital -sijoittajat rahoittivat suomalaisia, nuoria startup-yrityksiä yhteensä 244 miljoonalla eurolla. Sijoituksia tehtiin yhteensä 139 yritykseen.

Historiallisesti puolen vuoden ajanjaksolla venture capital -sijoituksia on tehty keskimäärin 56 miljoonaa euroa 105 yritykseen, kertoo Pääomasijoittajat.

Isompiin kasvuyrityksiin, joilla on vakiintunutta liiketoimintaa, tehtiin buyout-sijoituksia yhteensä noin 460 miljoonalla eurolla. Buyout-sijoittajat ovat valtaosin enemmistöomistajia. He tekevät pääomasijoitusrahastoista sijoituksia vakiintuneempiin kasvuyrityksiin.

– Ensimmäisen puolen vuoden sijoitustilastot yllättivät erittäin positiivisesti. Myös toinen vuosipuolisko näyttää pirteältä, vaikka uuden pääomasijoittajabarometrin tulokset herättävätkin huolta. Koronan todelliset vaikutukset kasvurahoitusmarkkinaan nähdään vasta tulevan vuoden aikana, kommentoi Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Barometri: Neljännes kokee sijoituskohteita löytyvän, toinen neljännes sanoo kohteiden vähentyneen

Pääomasijoittajat ry:n uudessa barometrissa selvitettiin, millaisena pääomasijoittajat näkevät kasvurahoituksen markkinatilanteen, kun sitä verrataan vuoden takaiseen koronavapaaseen aikaan.

Sijoitusmahdollisuuksissa näkyy hajontaa, sillä barometrin mukaan noin neljäsosa sijoittajista katsoo, että tällä hetkellä on tarjolla aiempaa enemmän laadukkaita sijoitusmahdollisuuksia. Sen sijaan vastaavasti neljännes sijoittajista kokee, että niitä on tarjolla vähemmän.

Yli kolmannes pääomasijoittajista kokee rahastojen oman varainkeruun vaikeutuneen vuoden takaisesta.

40 prosenttia barometriin vastanneista venture capital -sijoittajista näkee lisäksi ulkomaisten sijoittajien löytämisen yhtiöilleen nyt aiempaa vaikeampana.

– Tammi-kesäkuussa suomalaiset startupit keräsivät vielä ennätykselliset 145 miljoonaa euroa ulkomaisilta pääomasijoittajilta. Monissa toteutuneissa rahoituskierroksissa neuvottelut oli kuitenkin aloitettu ennen koronakriisin alkua, kommentoi Santavirta.

– Pääomasijoittajat ovat kasvuomistajia, jotka haluavat panostaa ja investoida kasvuyrityksiin myös poikkeustilanteessa. Nyt ei ole aika laittaa yritysten kehityssuunnitelmia jäihin vaan mahdollisuuksien mukaan panostaa digitalisaatioon ja uusiin liiketoimintalähtöihin, Jussi Seppälä, Pääomasijoittajat ry:n hallituksen varapuheenjohtaja ja buyout-sijoittaja kertoo tiedotteessa.

Pääomasijoitusrahastoissa rahastosijoittajina ovat institutionaaliset sijoittajat, joista suurin ryhmä on suomalaiset työeläkeyhtiöt.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi