Kuva: Getty Images
15.3.2022 klo 14:56
Uutinen

Ruotsi laskee polttoaineen hintaa, Suomessa odotetaan päätöstä: ”Ikävä kyllä tuli liian myöhään”

SKAL ry toivoo nopeita päätöksiä polttonesteiden hintojen laskemiseksi myös Suomessa.

Ruotsin hallituksen maanantaina esittelemä mittava talouden tukipaketti pitää sisällään helpotuksia kalliista polttonesteestä kärsiville yrittäjille ja muille kansalaisille.

Ruotsissa lasketaan polttoaineveroa väliaikaisesti kesäkuun alusta lokakuun loppuun. Hallituksen mukaan veron alentaminen tarkoittaa noin 12 sentin laskua polttoaineen litrahintaan. Ruotsissa tartuttiin energian hintojen nousuun jo aikaisemmin, kun maassa tehtiin päätös bensiinin hinnan laskemisesta toukokuun aikana. Vaikka Ruotsissa polttoainevero on hieman Suomea pienempi, bensiini ja diesel ovat olleet jonkin verran Suomea kalliimpia.

– Ruotsin paketti painottuu työmatkavähennyksineen yksityisautoiluun. Ammattiliikenteeseen paketti vaikuttaa siten, että se sisältää dieselin verotason laskun EU-minimiin, kuljetusalaa edustavan SKAL ry:n toimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Samaa SKAL on ehdottanut myös Suomeen. Kerroimme alan vaatimuksista aikaisemmin tällä viikolla.

Valtioneuvosto asetti 10. maaliskuuta varautumisen ministerityöryhmän. Se ohjaa varautumista, joka liittyy Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vaikutuksiin. Työryhmän puheenjohtaja on valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).

– Toivomme työryhmältä nopeita päätöksiä. Käsitykseni mukaan työryhmä kokoontuu tällä viikolla, Kujala jatkaa.

Ei ”hurraa-huutoja” Ruotsista

Kujala pitää Ruotsin päätöksiä positiivisena signaalina, mutta ei usko niiden ehtivän akuuttiin hätään.

– Ikävä kyllä Ruotsissa muutokset taitavat tulla kuljetusalan näkökulmasta liian myöhään, kun verotason lasku astuu voimaan vasta kesäkuussa. Tapasimme tänään pohjoismaisten kuljetusalanjärjestöjen ihmisiä, eikä Ruotsin kollega hurraahuutoja esittänyt, Kujala harmittelee.

Hän on tulkinnut Ruotsin päätöksistä myös, että maassa aiotaan jäädyttää jakeluvelvoite tämän vuoden tasolle. Kerroimme jakeluvelvotteesta aikaisemmin täällä. Ruotsissa ja Suomessa jakeluvelvoite nostaa polttoaineen hintaa.

– Eihän tuo päätös paljon Ruotsissa auta, koska siellä on korkea jakeluvelvoitteen taso. Vain Ruotsissa on korkeampi jakeluvelvoite kuin meillä Suomessa, Kujala huomauttaa.

Jakeluvelvoitteella tarkoitetaan uusiutuvien polttoaineiden (biopolttoaineiden) osuutta, joka polttoaineyhtiöiden pitää sekoittaa dieselin sekaan. Suomessa tämä osuus nousi viime vuodenvaihteessa 18 prosentista 19,5 prosenttiin.

Pauli Reinikainen