28.12.2021 klo 09:51
Uutinen

Sähköistetyllä vuokrausprosessilla palvelukokonaisuutta voidaan tehostaa

Kodia sähköistää vuokramarkkinat

Noin kolmesta miljoonasta suomalaisasunnosta vuokra-asuntoja on noin miljoona. Kuhisevaa vuokramarkkinaa on ikiajat hoidettu perin manuaalisesti. Kaiken voi automatisoida, tuumattiin Kodiassa. Yhtiö aikoo viedä asumisen ratkaisut mobiiliin.

Merkittävä osa Suomen vuokra-asunnoista on julkishallinnon, opiskelijasäätiöiden ja pörssiyhtiöiden omistamia. Myös yksityinen asuntosijoittaminen on ollut kasvussa.

  • Yksityiset asuntosijoittajat ovat perinteisesti hoitaneet asuntosalkkuaan perinteisillä tavoilla, kuten excelillä. Tämä johtuu siitä, että kustannukset järjestelmän hankkimiseen ovat olleet niin isot. Sähköistetyllä vuokrausprosessilla palvelukokonaisuutta voidaan tehostaa sekä kaupallisesta näkökulmasta että myös nykyistä parempia asiakaskokemuksia tarjoamalla, Kodian toimitusjohtaja Joonas Tahvanainen kertoo.

Vuonna 2019 perustettu Kodia Oy on Saas-pilvipalvelun tuottaja. Saas-lyhenne tulee englannin kielen sanoista Software as a Service. Kodian kohdalla se tarkoittaa pilvessä olevan ohjelmiston tarjoamista applikaationa asiakkaille. Muun muassa Kontiolahden kunta sekä Master-yhtiöt ovat ottaneet Kodian ohjelmiston käyttöönsä kaikissa vuokra-asuntokohteissaan.

Pivotointia

Joonas Tahvanainen oli vuonna 2014 perustamassa Area-kotia. Kontiolahtelaisen rakennusliikkeen osaomistajanana ja toimitusjohtajana Tahvanainen luotsasi Arean nollasta yli 8 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi yhtiöksi. Areassa Tahvanaisen mielessä kyti halu uudistaa rakennusalaa ja vuokra-asuntotoimintaa digitalisaatiota hyödyntäen.

  • Käännyin sukulaismiehen, Juha Kiialan, puoleen, josko hän voisi konsultoida asiassa. Ajatukset kävivät yksiin, että tässä voisi olla aihetta vähän enempäänkin. Päädyttiin sitten yrityksen perustamiseen.

Ammattiliitoille työttömyyskassapalveluja automatisoivassa Futunionissa kymmenisen vuotta työskennellyt Kiiala on nyt Kodian osaomistaja ja sovellusarkkitehti.

Tahvanaisen ja Kiialan suunnitelmat vakuuttivat niin ELYn kuin kolme yksityistä rahoittajaakin. Liikkeelle lähdettiin laajalla kattauksella. Ajatus oli ulottaa digitalisaatio rakentamisesta ja asunto-osakeyhtiön perustamisesta asumisen ja asuntojen elinkaarihallintaan.

  • Kiersimme rohkeasti asiakkaita vielä keskeneräisen tuotteemme kanssa. Kerroimme suunnitelmistamme ja keräsimme tietoa siitä, mikä kiinnostaa ja mikä ei.

Startup-yhtiölle tyypillistä on pivotoida – muuttaa liiketoiminnan suunnitelmia tarpeen mukaan. Niin teki myös Kodia. Yhtiö päätti keskittyä yhteen asiakärkeen, asuntojen vuokraukseen.

  • Startuppina kärjen pitää olla terävä ja laajennettavissa myöhemmin, Tahvanainen kiteyttää.

Sijoitusmaailma tutuksi

Kodia on Business Joensuun yrityskiihdyttämön asiakas ja mukana ACCELERATE-ohjelmassa.

  • Yhteistyö on avannut uusia näkymiä siitä, miten sijoitusmaailmassa toimitaan ja miten asiaa kannattaa lähestyä. Yhteistyössä kaikki paukut pannaan kasvun rahoittamiseen, meidän pitää päästä oikeisiin pöytiin, Joonas Tahvanainen pohtii.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat: Jarno Artika