18.1.2023 klo 12:51
Uutinen

Sähkön hinnan nousu vaikuttaa yritysten toimintaan suuremmassa määrin

Päijät-Hämeen Yrittäjät toteutti toisen energiatilanteeseen liittyvän kyselyn 21.12.2022 – 12.1.2023 välisenä aikana päijäthämäläisille yrityksille. Vastauksia toiseen kyselyyn saimme 151 yritykseltä, kun ensimmäiseen kyselyyn vastasi 113 yritystä.  Suurin muutos alkusyksyllä toteutettuun kyselyyn on, että sähkön hinnan nousu vaikuttaa nyt useamman yrityksen toimintaan.

Sähkön hinnan nousu vaikuttaa vastaajista noin 39 prosentilla yrityksen toimintaan jonkun verran, kun taas melko paljon ja merkittävästi vaikutusta on jo lähes 38 prosentilla yrityksistä. Yrityksiä, joiden toimintaan ei sähköhinnalla ole ollut vaikutusta oli vastaajista 23 prosenttia.

Syksyn kyselyyn verrattaessa on yritysten, joiden toimintaan sähkönhinta vaikuttaa merkittävästi kasvanut eniten vastaajien keskuudessa.

– Hallituksen pitää tukea sähkölaskujensa kanssa painivia yrityksiä, toteaa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo. Kyselyn vastauksista huomaamme, että yritysten tilanne on viime aikoina vaikeutunut ja tukea tarvitaan toiminnan sekä palvelujen turvaamiseksi. Ilman tukea osassa yrityksistä kasvaa riski siihen, että jopa henkilöstöä joudutaan vähentämään, jatkaa Heta Vihervirta-Vuontelo.

Reilusti yli puolet yrityksistä (62 %) on jo ryhtynyt energiansäästötoimiin. Keinoja säästöön haetaan esimerkiksi toimitilojen lämmityksen pienentämisellä, turhien valojen sammuttamisella, ulkovalojen ja mainosvalojen sammuttamisella ilta- ja yöaikaan, laitteiden ja järjestelmien käytön rajoittamisella, energiaa säästävään tekniikkaan investoimisella, vaihdolla led-valoihin valaisimissa sekä muulla turhan sähkönkäytön poistamisella.

Osalla yrityksistä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta säästää energiakulutuksessa tai yrityksessä ei ole sopivia energiansäästökohteita. Joillakin sähkönkulutus on jo nyt niin pientä, että säästötoimilla ei ole merkitystä tai niille ei ole tarvetta. Osassa yrityksistä on säästötoimenpiteet jo tehnyt aiemmin.

Kysyimme myös yritysten varautumissuunnitelmista mahdollisten sähkökatkosten varalle. Vastaajista noin 66 prosentilla yrityksistä ei ole mitään varautumissunnitelmaa.

Sähkökatkoksiin varautuneet yritykset ovat hankkineet erilaisia varavirtalähteitä kuten aggregaatteja, generaattoreita ja ylimääräisiä akkuja. Yrityksiin on myös hankittu muita apuvälineitä sähkökatkosten varalle kuten esimerkiksi taskulamppuja. Vastausten perusteella joutuu kuitenkin moni yritys keskeyttämään kokonaan toimintansa mahdollisen sähkökatkoksen aikana.

Lisätiedot

Heta Vihervirta-Vuontelo, toimitusjohtaja Päijät-Hämeen Yrittäjät, puh. 0400 854 995