24.7.2018 klo 09:00
Uutinen

Saitko puhelun oudosta ulkomaan numerosta? Älä soita siihen takaisin

Niin sanotut hälärihuijaukset voivat tulla kalliiksi, jos vastaamattomaan puheluun soittaa takaisin.

Oletko saanut puhelun oudosta ulkomaan numerosta ja kenties soittanut siihen takaisin? Ei kannata.

Viestintävirasto varoittaa viime aikoina yleistyneistä, ulkomailta tulevista ja lyhyesti hälyttävistä puheluista, joita kutsutaan myös hälärihuijauksiksi.

Viime aikoina tällaisia puheluja on soitettu Suomeen muun muassa +881 ja +675-alkuisista puhelinnumeroista. Viranomaisten mukaan numeroihin ei pidä soittaa takaisin.

Tyypillisessä hälärihuijauksessa puhelin soi kerran tai pari, jonka jälkeen puhelu katkaistaan. Tällöin puhelimen näytölle jää näkyviin tieto vastaamattomasta soitosta.

Viestintäviraston teleyrityksiltä saaman tiedon mukaan Suomeen tulevan hälärihuijauspuheluita vuosittain toista miljoonaa kappaletta. Niistä kuitenkin vain noin 1-2 prosenttiin yritetään soittaa takaisin.

Huijaukset perustuvat siihen, että EU-alueen ulkopuoliseen numeroon soittaminen voi maksaa useita euroja minuutilta. Jos kyseessä on satelliittipuhelinnumero, soitto voi kustantaa jopa 10 euroa minuutilta.

Jos kyse on lisämaksullisista ulkomaisista palvelunumeroista, niitä ei sen sijaan laskuteta Suomessa.

Rikolliset ansaitsevat hälärihuijauksilla jakamalla vastaanottavan tai jonkin puhelua reitittävän teleyrityksen kanssa synnytetyistä puheluista kertyneen liikevaihdon.

Viestintävirasto on listannut kansainvälisiä puhelunnumeroita, joita häläripuheluissa on viime aikoina käytetty:

+387 Bosnia ja Herzegovina
+675 Papua-Uusi-Guinea
+685 Samoa
+8818 GlobalStar
+8819 GlobalStar

Viranomaisen neuvot

Jos et odota puhelua kaukomailta, tai et usko että sinulle voisi olla asiaa esimerkiksi Samoalta tai Papua-Uudesta-Guinesta, älä tee mitään. Puheluun vastaamisesta ei kerry laskua. Jos hämärästä numerosta soittelu alkaa tuntua häiritsevältä, sen voi lisätä omassa älypuhelimessaan estolistalle. Osa operaattoreista on estänyt soittamisen kalliisiin +881-satelliittinumeroihin.

Puhelujen ja tekstiviestien eston kytkentä on liittymän haltijalle maksutonta. Sen sijaan teleyritykset voivat periä maksun estoluokkien purkamisesta. Lisätietoa estopalvelusta saat omalta teleyritykseltäsi.

Kuva: iStockPhoto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita