10.8.2018 klo 10:07
Uutinen

Samsungin uusi huippupuhelin ei tulekaan niin kalliiksi kuin pelkäsit: Porkkanana avokätinen hyvitys vanhasta puhelimesta

Jos taskussa on yli 1000 euroa ylimääräistä ja viimeisintä huutoa olevan älypuhelimen ostaminen on ajankohtaista, Samsung Galaxy Note9 on yksi parhaista valinnoista.

Samsung on esitellyt Galaxy Note9 -älypuhelimen, joka nousee valmistajan malliston kärkeen. Kyseessä on S Pen -kosketuskynällä varustettu puhelinmalli.

Kynällä varustetut puhelimet ovat harvinaista herkkua ja käytännössä Samsung on pitänyt yksin kyseistä segmenttiä hallussaan. Malliston uusin tuote kosiskelee edellisten versioiden tapaan luovia suunnittelijoita ja muita, jotka haluavat tehdä muistiinpanoja ja esimerkiksi piirrosluonnoksia mobiililaitteellaan.

Uutuus tulee ennakkotilattavaksi tänään kahdessa eri värissä. Edullisesta laitteesta ei ole kyse, sillä Galaxy Note9 128 gigatavun tallennusmuistilla maksaa 1019 euroa. Suomeen tulee saataville ensimmäistä kertaa 512 gigatavun muistilla varustettu versio, jonka hinta on 1299 euroa. Näin ollen Samsungin uutukainen on yksi kalleimmista Suomessa myynnissä olleista älypuhelimista. Laitteen toimitukset alkavat elokuun 24. päivä.

Samsung tarjoaa ennakkotilaajille pienen porkkanan. Tilausetuna asiakkaan vanhasta puhelimesta hyvitetään reilulla kädellä. Jälleenmyyjien oman hinnaston päälle Samsung tarjoaa 200 euroa lisäkorvauksen kaikista Galaxy S- ja Galaxy Note -puhelimista ja 100 euroa muista älypuhelinmalleista. Mobiili.fin laskelmien mukaan tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Galaxy S8:sta saisi vaihdossa 390 euroa eli varsin kelpo hinnan.

Kynä toimii kaukosäätimenä

Galaxy Note9:n ystävät ovat kotonaan uuden laitteen kanssa, sillä Samsung on pitäytynyt varsin maltillisissa muutoksissa.

Yksi sellainen on S Pen -kosketuskynän toimiminen myös kauko-ohjaimena. Kynän saa nyt myös värillisenä.

Kynässä on bluetooth-yhteys, jonka avulla sitä voi käyttää esimerkiksi Powerpoint-esitysten hallitsemiseen. Tämän lisäksi kaukokäyttö toimii vaikkapa kameran kaukolaukaisemiseen tai videon käynnistämiseen.

Kynää ladataan puhelimessa olevassa kolossa, jossa S Peniä myös kuljetetaan. Samsung lupailee, että alle minuutin pituinen lataus riittää puolen tunnin käyttöaikaan.

Galaxy Note9:n näyttö on 6,4 tuuman kokoinen eli nykymittapuulla varsin normaali. Puhelimen reunat ovat hyvin lähellä näyttöpaneelia, puhelimen fyysinen koko on saatu pidettyä aisoissa.

Puhelimen takana oleva sormenjälkitunnistin on laskeutunut kameran alapuolelle. Ratkaisun on kerrottu sopivan paremmin käteen.

Samsung käyttää uutuudessa aikaisemmista huippupuhelimistaan tuttua kaksoiskameratekniikkaa, josta on tullut lähes standardi myös kilpailijoiden puhelimissa. Puhelimen takaa löytyy kaksi 12 megapikselin kamerakennoa.

Kameran vierestä löytyy sykeanturi, jollainen sen sijaan on varsin harvassa puhelimessa.

Entä akun kesto?

Akun kesto on yksi suurimmista pullonkauloista nykypuhelimissa. Mullistavaa ratkaisua akkuteknologiaan ei ole keksitty, mutta virrankulutusta on toki saatu optimoitua uusilla ohjelmistoratkaisuilla.

Samsung on asentanut Note9-puhelimeensa 4000 milliampeeritunnin akun, joka on 700 milliampeerituntia edellistä malliversiota suurempi. Tämän pitäisi näkyä käyttäjän arjessa. Akun voi ladata langattomasti tai piuhalla, jolloin käytössä on pikalatausteknologia.

Samsung mainostaa, että sen uutuuspuhelimella sovellusten keskimääräinen käyttöaika petraantuu yli 20 prosentilla verrattuna Galaxy S8:aan.

Uusin Android vasta tulossa

Samsung joutuu toimittamaan uutuuden jo valmiiksi vanhalla Android-käyttöjärjestelmäversiolla, sillä uusin Android Pie ei ole vielä saatavilla laitteelle. Tämä voi olla pettymys joillekin käyttäjille, sillä Google on jo julkaissut uusimman käyttöjärjestelmäversionsa.

Pähkinänkuoressa Samsungin uusin lippulaiva on pienillä parannuksilla kuorrutettru huippupuhelin, joka erottuu edelleen muista pätevällä S Pen -kosketuskynällä. Laitteen hankkiminen ei ole välttämättä tarpeen niille, jotka eivät koe kynää omakseen. Toisaalta uutta huippupuhelinta ja nimenomaan Android-puhelinta metsästävälle Samsungin uutuudet ovat aina kiinnostavia vaihtoehtoja.

Kuva: Samsung

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi