Kaarinalainen koruyrittäjä Sanna Leinonen on parkkeerannut pinkin asuntovaununsa hevostilan kupeeseen Pohjois-Italiassa sijaitsevassa Vivaro-kylässä. Kuva: Sanna Leinonen
25.3.2024 klo 17:29
Uutinen

Sanna Leinonen suhaa asuntovaunun kera pitkin Eurooppaa ja tekee korubisnestä – ”Postitan tilaukset sieltä, missä olen parkissa”

Koruyrittäjä Sanna Leinonen pakkasi työhuoneensa pinkkiin asuntovaunuun, suuntasi kohti Keski-Eurooppaa ja on parhaillaan parkkeerannut italialaiseen pikkukylään.

Kaarinalainen koruyrittäjä Sanna Leinonen vastaa puhelimeen Pohjois-Italiassa sijaitsevassa Vivaron kylässä, jossa on reilut tuhat asukasta. Leinonen on parkkeerannut pinkin asuntovaununsa Gelindo dei Magridi -hevostilan kupeeseen.

– Karkasin hakemaan kevättä ja nauttimaan auringosta. Täällä ranchilla on 50 hevosta, joille olen syöttänyt keräämiäni voikukanlehtiä, hän kertoo.

Hevostilasta sekä sen ravintolasta vastaa perheyritys, jossa työskentelee ihmisiä kolmessa sukupolvessa. Edellisenä iltana Leinonen vietti ravintolassa iltaa heidän kanssaan.

– Siellä oli kunnon hulinat. Perhe puhui italiaa ja minä suomea. Suvun isoisä kutsuu minua tyttöystäväkseen, Leinonen naurahtaa.

Sanna Leinosen asuntovaunureissusta kertoi ensin Turun Sanomat.

Koruyrittäjä Sanna Leinonen on nimennyt autonsa isoisänsä mukaan ”Ekiksi”. Vaunu sai nimekseen ”Ellu” Elvari-yrityksen someseuraajien ehdotuksesta. Kuva: Sanna Leinonen

Alppien läpi kohti Italiaa

Eri puolille Eurooppaa suuntautuva asuntovaunureissu, johon voi yhdistää työnteon, muhi Elvari Korut Oy:n yrittäjän mielessä pitkään.

– Tämä on pitkäaikainen haaveeni. Suunnittelin tätä viisi vuotta. Viime joulun tienoilla kävi hyvä tuuri, kun otin yhteyttä Best Caravaniin ja solmin yhteistyösopimuksen. Sain heiltä lainaksi asuntovaunun, jonka teippasin oman tyylini mukaisesti pinkiksi.

Tämän vuoden puolella Leinonen rakensi asuntovaunuun työhuoneen. Hän pakkasi kaikki kotinsa tavarat varastoon ja luopui asunnostaan.

Maaliskuun 2. päivä hän kiinnitti asuntovaunun koukun Land Roveriin, hyppäsi sen ratin taakse ja lähti tien päälle.

– Matkustin ensin laivalla Travemündeen Saksaan, jossa yövyin puskaparkissa maatilojen tiluksilla pientä maksua vastaan. Sieltä ajelin hissukseen Saksan ja Itävallan läpi Italiaan. Alpeilla oli upeita maisemia, ja tuijottelin vuoria.

Italian pohjoisosassa Leinonen yöpyi joen varrella puskaparkissa suurella nurmikolla. Siellä ei näkynyt kahteen päivään yhtäkään ihmistä, kunnes yhtäkkiä keskellä päivää kymmenen hengen porukka käveli kohti asuntovaunua. Italialaisporukka osti Leinoselta muun muassa avaimenperiä.

Leinosta kiehtovat erityisesti pienet paikkakunnat.

– Haluan viettää aikaa paikallisten seassa. Meillä ei ole aina samaa kieltä, sillä moni italialainen ei puhu lainkaan englantia. Silloin selitän käsilläni. Eilenkin jotkut sunnuntaikävelyllä olleet ottivat kuvia minusta ja asuntovaunustani. Minulla oli flipflopit jalassa ja italialaisilla toppatakit yllään.

Sanna Leinonen valmistaa koruja asuntovaunuun rakentamassaan työhuoneessa ja tekee siellä normaaliin tapaan verkkokauppaa. – Alvit maksan nettikaupan myynneistä ihan normaalisti Suomeen, hän sanoo. Kuva: Sanna Leinonen

Korujen valmistusta ja seikkailua

Pohjois-Italiassa on nyt vierähtänyt kaksi viikkoa. Kuinka korubisnekset sujuvat pienillä paikkakunnilla?

– Tämä on pääasiallisesti korujentekoreissu ja seikkailu. Verkkobisnes sujuu loistavasti. Valmistan koruja asuntovaunun työhuoneessa, teen normaaliin tapaan verkkokauppaa ja postitan nettitilauksia. On bonusta, kun ihmiset ostavat paikan päällä koruja, Leinonen sanoo.

Kun Suomesta tulee netin kautta korutilauksia, Leinonen panee lähetykseen mukaan aiemmin teettämänsä postikortin. Saatesanoina hän kertoo terveisiä tien päältä. ”Olen karannut elämäni seikkailuun. Elämä tapahtuu nyt eikä sitku”, lukee kortissa.

– Postitan nettitilaukset sieltä, missä kulloinkin olen parkissa. Olen aiheuttanut päänvaivaa kirjanpitäjälleni, Leinonen naurahtaa.

Sanna Leinonen on valmistanut ja myynyt jo vuosien ajan kirjaimellisesti herkullisen näköisiä koruja. Toukokuun lopussa Elvari täyttää 13 vuotta. Karamelliteemaa löytyy niin korva- ja kaulakoruista kuin avaimenperistäkin.

Polymeerimassasta valmistetut korut saavat Leinosen käsissä esimerkiksi englanninlakritsin ja salmiakin muodon.

Italialainen kevät kukkaloistoineen ja auringonpaisteineen on inspiroinut taiteilijaa luomaan uusia koruja. Bisnes on sujunut niinkin hyvin, että pakkausmateriaali alkaa olla vähissä.

– Otin liian vähän mukaan postituskoteloita.

Pohjois-Italiassa sijaitseva Zoppola tarjosi karun kauniita maisemia. Siellä Sanna Leinonen yöpyi kuivuneessa joessa. Kuva: Sanna Leinonen

Matka on päämäärä

Leinonen sai potkua Eurooppa-turneelle lähtemiseen myös heikentyneestä maailmantilanteesta.

– Me pienyrittäjät taistelemme koko ajan olemassaolostamme, kun kustannukset nousevat. Kun kuluttajat tekevät valintojaan, he panevat rahansa elinkustannuksiin eivätkä koruihin. En halunnut jäädä odottamaan, mitä ikävää tapahtuu seuraavaksi. Haluan tehdä sitä, mistä haaveilen ja mikä tuottaa iloa.

Alun perin Leinosen haaveena oli suunnata Kreikkaan.

– Saa nähdä, ehdinkö sinne tällä vauhdilla. Toteutan silti unelmaani, koska olen tien päällä. Matka itsessään on päämäärä.

Leinonen aikoo tehdä Eurooppa-reissuja useassa pätkässä. Meneillään oleva ensimmäinen reissu kestää kaksi ja puoli kuukautta. Sitten Leinonen palaa Suomeen, jossa hän jatkaa myyntikierrosta.

Muutamana edellisenä kesänä hän on tehnyt kotimaassa vastaavan myyntikierroksen, ja niistä kaksi edellistä pinkillä Land Roverilla. Auton katolla on kattoteltta, jossa Leinonen nukkuu mielellään.

– Viime kesänä mittariin kertyi Suomessa 10 000 kilometriä, ja myin 64 paikkakunnalla koruja. Olen rakastunut liikkumiseen ja siihen, että käyn uusissa paikoissa. Inari on pohjoisin paikka, jossa olen myynyt koruja.

Syksyllä Keski- ja Etelä-Eurooppa kutsuvat jälleen, ja pinkki asuntovaunu lähtee uudelle turneelle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen