26.11.2020 klo 12:30
Uutinen

Saunalauttayrittäjät syyttävät kaupunkia heidän konseptinsa kopioimisesta – Kaupunki käynnisti tarkastuksen ja pyrkii viestimään selkeämmin

Saunalauttayrittäjä kirjoitti viikonloppuna Facebookissa suunsa puhtaaksi siitä, mitä mieltä yrittäjät ovat kaupungin toiminnasta. Merellisiä palveluita tarjoavan yrityksen kelluva vuokraamohanke oli torpattu, mutta pian sen jälkeen yrittäjä näki tiedotteen, jossa kaupunki edistää vastaavaa hanketta.

Paikkakin oli sama – Helsingin Aurinkolahti. Yrittäjä Jesse Kettunen ja yhtiökumppanit Ilmari Heikkinen ja Onni Heikkinen syyttävät kaupunkia bisnesidean varastamisesta sekä korruptiosta. Asia on saanut viime päivinä paljon julkisuutta.

Kettunen kertoi Facebook-kirjoituksessaan, että hän oli yhtiökumppaniensa kanssa suunnitellut saunalauttaliiketoimintaa vuosien ajan. Helsingin Saunalautta Oy nimellä toimiva yritys on pyörittänyt vuodesta 2015 Helsingin Aurinkolahdessa vesiurheiluvälinevuokraamoa.

– Olemme hakeneet vaikka mitä liike-ideaa Helsinkiin ja kaikkeen vastataan kielteisesti. Kirjaimellisesti kaikkeen, yrittäjä Jesse Kettunen vuodatti Facebook-päivityksessään viikonloppuna.

Helsingin kaupungin Liikuntapalvelut ilmoitti eilen keskiviikkona Facebookissa selvittävänsä liikuntapalveluiden toimintatapoihin kohdistuneet syytökset. Toimialajohtaja Tommi Laitio on pyytänyt Helsingin kaupungin oikeuspalveluja ja itsenäisesti toimivaa sisäistä tarkastusta selvittämään asiaa.

– Ehdotusta kelluvasta palvelutoiminnasta on käyty perusteellisesti läpi kaupungilla yhdessä laajan asiantuntijajoukon ja kumppanien kanssa. Kaupunki on selvittänyt useita sijainteja, joissa kahvilatoiminta ja urheiluvälinevuokraus voitaisiin sijoittaa samaan paikkaan. [- – ] Ehdotukselle ei valitettavasti ole vielä löytynyt soveltuvaa paikkaa, Liikuntapalvelut tiedotti sosiaalisen median päivityksessään, kaupunki vastaa Facebookissa.

Facebook-kirjoituksen seurauksena kaupungin virkamies, joka oli mainittu yrittäjän kirjoituksessa nimeltä, teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Helsingin Saunalautta kertoo torstaina julkaistussa tiedotteessaan tehneensä poliisille tutkintapyynnön kahdesta Helsingin kaupungin virkamiehestä.

– Tutkintapyyntö liittyy lukuisiin eri rikoksiin, joihin muun muassa Helsingin Saunalautta Oy epäilee kyseisten virkamiesten syyllistyneen toiminnassaan heitä kohtaan, Helsingin Saunalautan yrittäjät toteavat tiedotteessaan.

Yrittäjät haluavat nyt antaa viranomaisille työrauhan asian selvittämiseksi eivätkä kommentoi asiaa julkisuudessa tämän enempää.

Hankesuunnitelmat nielleet 10 000 euroa – Kaupunki: ”Kahvilat laitetaan yhteiseen hakuun”

Yrittäjät kertoivat Helsingin Sanomille 25. marraskuuta, että heillä on mennyt rahaa kelluvan ravintola-vuokraamon suunnitelmiin viimeisen vuoden aikana noin 10 000 euroa.

Sen jälkeen, kun kaupunki oli ilmoittanut yrittäjille, ettei hanke sovellu Aurinkolahteen, kävi niin, että kaupunki tiedotti Itä-Helsingin rantareitin kehittämisestä. Yrittäjien mukaan kaupunki haki tässä yhteydessä toimijoita tai yrittäjiä toteuttamaan vastaavalla konseptilla toimivaa palvelua.

– Helsingin kaupunki hakee nyt yrittäjiä tai toimijoita, kuulemma jo yrittäjä löytynyt kelluvan ravintola/baari/vesiurheiluvuokraamon toteuttajiksi Helsingin Aurinkolahteen. Täysin samaan lokaatioon, mistä meillä on mustaa valkoisella, että ”hanke ei sovellu alueeseen”, Jesse Kettunen kirjoittaa yrityksen Facebook-sivuilla.

Helsingin kaupungin ja kulttuurin vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio pahoitteli Helsingin Sanomissa, ettei kaupunki ole onnistunut viestimään yrittäjille eri vaiheista ja vastuista selkeästi.

– Yrittäjä on toiminut alueella urheiluvälinevuokrausalalla, ja haluaisi laajentaa toimintaa nyt kahvilatoimintaan, Laitio kertoi lehdelle.

Keskeisellä paikalla Helsingissä kahvilat laitetaan yhteiseen hakuun tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi. Saunalauttayrittäjillä on huhtikuun 2025 loppuun voimassa vuokrasopimus, jossa toiminta on määritelty sup-lautojen ja aurinkotuolien vuokraukseksi Aurinkolahdella, eikä näin ollen sovellu kahvilatoiminnan aloittamiseen.

Toimialajohtajan mukaan Helsingin kaupungin marraskuussa julkaistun Itä-Helsingin rantareittiä koskevan tiedotteessa oli kyse kaavoituksen ja aluekehittämisen suuntaviivoista. Soppa oli kuitenkin jo syntynyt.

Liikuntapalveluiden some-kirjoituksen mukaan esimerkiksi kelluvien palvelujen tuottaminen Aurinkolahdessa ei ole mahdollista turvallisesti ilman merkittäviä muutoksia. Tämä asiantuntija-arvio nykytilan mahdollisuuksista on välitetty yrittäjälle.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi