2.1.2020 klo 11:25
Uutinen

Selvitys: iso määrä yrityksiä tulossa myyntiin Varsinais-Suomessa

Vaikka yrityskauppa on käynyt muuta maata vilkkaampana, ei myytävien yritysten määrä ole Varsinais-Suomessa laskussa.

Varsinais-Suomen Yrittäjien Omistajanvaihdospalvelu on selvittänyt Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden kanssa alueen yritysten omistajanvaihdossuunnitelmia. Ikääntyvien, yli 55-vuotiaiden yrittäjien osalta kyselyn tulokset vastaavat edellisen, tammikuussa 2018, tehdyn vastaavan kyselyn tuloksia.

Yli 55-vuotiaista varsinaissuomalaisista yrittäjistä 49 prosenttia arvioi kyselyssä luopuvansa yrityksensä toiminnan päävastuusta seuraavan kolmen vuoden sisällä. Osuus on täsmälleen sama kuin pari vuotta aiemmin. Vastaajista 81 prosenttia uskoo luopumisen tapahtuvan seuraavan viiden vuoden aikana. Lukema on hieman suurempi kuin edellisessä kyselyssä.

Yli 55-vuotiaista 39 prosenttia suunnittelee myyvänsä yrityksen täysin ulkopuoliselle toimijalle.

– Yrityksiä on ollut ja yhä tulossa runsaasti myyntiin lähivuosina. Vaikka yrityskauppojen lukumäärät ovat parin viime vuoden aikana Varsinais-Suomessa kasvaneet, ei kehitys ole vähentänyt myytävien yritysten lukumäärää, elinkeinoasioiden päällikkö Lassi Rosala Varsinais-Suomen Yrittäjistä kertoo.

Rosala koordinoi Varsinais-Suomen Yrittäjien Omistajanvaihdospalvelua. Palvelu käynnistettiin Varsinais-Suomessa kesäkuussa 2017. Omistajanvaihdosten määrä on viime vuosina ollut maakunnassa kasvussa ja muuta maata vilkkaampaa.

– Toimivien ja elinkelpoisten yritysten jatkajia tarvitaan edelleen runsaasti. Toimivan yrityksen tai sen liiketoiminnan ostaminen on erinomainen mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi tai kasvattaa omaa yritystoimintaa, Rosala muistuttaa.

Nyt tehdyn kyselyn mukaan selkeästi suurimpina omistajanvaihdokseen liittyvinä haasteina yrittäjät pitivät viime vuonna tehdyn kyselyn tapaan jatkajan tai ostajan löytämistä sekä yrityksen arvonmääritystä.

Kysely toteutettiin Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehden nettikyselynä marraskuussa. Vastaajia oli 135.