15.8.2019 klo 09:08
Uutinen

Seudulla pitää olla pöhinää, logistiikkaa ja hyvät edut

Tutkijatohtori Kyllikki Taipale-Erävala vieraili Kymen Yrittäjien luottamushenkilöiden kokoontumisessa Kotkassa kertomassa seutukuntien yrittäjyyden eroavaisuuksista tehdyn kyselytutkimuksen alustavia yhteenvetoja.

Joukko Kymen Yrittäjien jäsenistöä kokoontui Kotkassa Data Groupin tiloihin lämpimänä heinäkuisena perjantaina tutustuakseen Puuvenemessuihin. Kyse ei ollut pelkästä ilakoinnista, vaan pohjalla oli myös asiaa yrittäjyyden erovaisuuksista Seinäjoen seutukunnalla ja Kymenlaaksossa.

Tilaisuuteen oli kutsuttu alustajaksi tutkijatohtori Kyllikki Taipale-Erävala kertomaan seutukuntien yrittäjyyden eroavaisuuksista tehdyn kyselytutkimuksen alustavia yhteenvetoja. Hän työskentelee Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa, joka on keskittynyt mikro-, pien- ja keskisuurten yritysten liiketoiminnan kehittämiseen.

Tutkimusten kohteena on varsinkin yrityksissä oleva osaaminen ja se, millä ne selviävät liiketoimintaympäristön muutoksista. Alustaja availi vertailevaa tutkimusta Seinäjoen seutukunta versus Kymenlaakso. Tutkimusta oli lähdetty tekemään, koska Seinäjoki on ollut lukuisissa tutkimuksissa Suomen kärki seutukunta, kun taas Kymenlaakso ja Kajaanin seutukunta ovat häntäpäätä. Taipale-Erävala kiteytti yhteenvetoa, missä oli tutkittu yrittäjyyden ulkoisia ja sisäisiä tekijöitä. Hänen mukaansa tutkimuksessa korostuvat syinä sijoittua paikkakunnalle olivat alueen toimeliaisuus, logistiikan eri mahdollisuudet ja paikkakunnan tarjoamat hyvät edut.

Hyvä liikeidea vs. työllistyminen

Tutkimuksessa löytyi eroja. Pääsyy yrityksen perustamisessa Kymenlaaksossa oli itsensä työllistäminen. Seinäjoella taas vahvempana oli olemassa oleva hyvä liikeidea. Läsnä olleet yrittäjät tunnistivat kymenlaaksolaisen piirteen pelata asiassa pidemmälle varman päälle. Kymenlaaksossa yrityksen perustaminen on enemmän pitkäaikainen haave ja toive.

–Seinäjoen seutukunnassa ilmiselvänä oli se, että perustettiin yritys, koska ei haluta olla kenenkään komenneltavana, kertoi Taipale-Erävala hauskasta piirteestä vastauksissa. Pohjanmaalla se näyttää olevan vahvempana.

Työntekijätyypit yrittäjinä

Vastaajilta kysyttiin ovatko nämä yrittäjäominaisuuksiltaan enemmän johtaja- vai työntekijätyyppiä.

–Tässä oli yllättävää se tulos, niin Seinäjoen seudulla kuin Kymenlaaksossa ollaan enemmän työntekijätyyppiä kuin johtajaa.

Tutkimus osoitti kuitenkin, että Seinäjoen seutukunnassa ollaan enemmän ulospäin suuntautuneita, avoimia ja herkempiä verkostoitumaan. Siellä myös päättäjät ottivat yrittäjät paremmin mukaan verkostoihinsa.

Sijoittumisen ratkaisee sukujuuret

Tutkimus on vahvistanut sitä käsitystä, mikä on ollut tuntumana. Yrityksiä perustetaan ja ne sijoittuvat yleensä sinne, mistä yrittäjä tai tämän puoliso ovat kotoisin. Sijoittumiseen vaikuttavat siis henkilökohtaiset syyt.

–Seinäjoella kuitenkin vaikuttaa myös se, että on pöhinää, seutukunta on tarjonnut paremmat tuet ja seudun logistiikka yhteydet ovat tärkeitä.

Kymenlaaksossa ei logistiikkaa niin arvostettu. Myös verkostoituminen oli heikompaa etelässä.

Kuva ja teksti: Hannu Lehtinen