23.4.2020 klo 07:38
Uutinen

Siivous sujuu säpäkästi tiimissä

Tiina ja Marko Niemi pyörittävät harvinaislaatuista kevytyrittäjätiimiä. Rahan kiilto silmissä hommia ei paiskota, työn laatu ja asiakaspalvelu ratkaisevat.

Siivoushulluksi perfektionistiksi itseään kutsuva Tiina Niemi ja suustaan sukkela Marko Niemi täydentävät toistensa osaamista siivoustiimi Säpäkkäsiivousta luotsatessaan. Yrityksen palkkalistoilla on kymmenkunta muuta itsensätyöllistäjää.

– ­ Me olemme vastuuhenkilöt ja hankimme välineistön, hoidamme markkinoinnin, byrokratian ja laskutuksen. Kaikki työntekijämme ovat kevytyrittäjiä, mutta heidän ei tarvitse tehdä kuin työ itsessään, tiivistää Marko Niemi tiimin idean.

Yritys sai alkunsa pari vuotta sitten, kun Tiina Niemi jätti päivätyönsä henkilökohtaisena avustajana. Lisätöinään Niemi oli tehnyt jo vuosia kotisiivouksia, ja siivoustyö veti yhä enemmän puoleensa. Kun myös yrityssiivouksille alkoi olla kysyntää, päätti Niemi ryhtyä kevytyrittäjäksi. Pian kävi selväksi, ettei yksi ihminen repeä joka paikkaan.

– Olen aina ollut luova ja halusin kehittää uudenlaista systeemiä. Yllätti, että yritystiimi kasvoi näinkin isoksi, sillä alussa ei ollut niin sanottuja tavoitteita, Tiina Niemi toteaa.

Aviomies Marko Niemi hyppäsi remmiin mukaan puoli vuotta sitten. Hän hoitaa mielellään asiakkaiden kontaktoinnin omien päivätöidensä ohessa.

– Tiina tekee päätökset, minä tulin kaveriksi auttamaan. Asiakaspalvelu on kutsumukseni.

Monipuolista palvelua

Vaikka kevytyrittäjyydessä on Niemien mukaan tietyt rajoitukset, etuja löytyy paljon. Pakollisia työntekijämaksuja ei ole, joten asiakkaalle on mahdollista tarjota edullista palvelua ja työntekijöille kilpailukykyistä tuntipalkkaa. Riskejäkin on vähemmän, sillä liiketoiminta on helppo keskeyttää milloin tahansa. Tämä tieto on helpottanut etenkin tässä koronaepidemian pieksämässä taloustilanteessa.

– Toinen jalka on oven raossa, jos huonosti käy, Marko Niemi tuumii.

Säpäkkäsiivouksen asiakkaista valtaosa on yrityksiä, mutta sekaan mahtuu myös kotitalouksia. Niemet pyrkivät siihen, että yhdellä siistijällä on samat vakituiset asiakkaat. Yrityksen valttikortteja ovat laadukas työnjälki ja asiakaspalvelu sekä selkeä tuntihinnoittelu – ja luonnollisesti hyvät työntekijät.

– Yllättävää on ollut se, että parhailla työntekijöillä on usein aivan joku muu kuin siivousalan koulutus, Tiina Niemi kertoo.

Eri ammattien kirjo lähihoitajasta kosmetologiin ja kokkiin tuokin tiettyjä etuja yrityksen kasvua ajatellen.

– Vaikka olemme siivousfirma, voivat työntekijät tehdä siivouksen ohella myös oman alansa keikkatöitä tuntiveloituksella. Tässä on mahdollisuudet laajentua moneen suuntaan, Marko Niemi visioi.

Vanhuspalvelu sydäntä lähellä

Jatkossa Niemen pariskunta haluaa panostaa erityisesti vanhusten palveluun tarjoamalla edullista ja monipuolista siivous- ja kotiapua, joka kattaisi niin kaupassakäynnit kuin ruuanlaitot.

– Mielestämme yhteiskunta ei tue riittävästi vanhusten kotiapupalveluita, ja siksi päätimme tehdä asialle jotakin omalta osaltamme. Tässä ei se voiton tavoittelu ole keskeinen ajatus, Marko Niemi kertoo.

Kilpailu on kuitenkin kovaa, ja työpäivät venyvät pitkiksi. Hektisten viikkojen päätteeksi Marko Niemi rentoutuu nukkumalla, Tiina yllättäen siivoamalla. Apuna häärii myös kaksi robotti-imuria, miestään Tiina ei letkun varressa halua nähdä.

– Sanoo, että parempi kun et imuriin koske, Marko Niemi nauraa.

Siivousyritys

  • Marko ja Tiina Niemi, +30-vuotiaita
  • asuvat Liperissä
  • siivouspalvelu Säpäkkäsiivous perustettu tammikuussa 2018, toimi aiemmin nimellä Eezytiimi
  • yrityksen toimisto sijaitsee Joensuun keskustassa
  • molemmat koulutukseltaan suurtalouskokkeja, Marko päivätyössä Polkka Oy:llä yhdistelmätyöntekijänä
  • Tiina on työskennellyt henkilökohtaisena avustajana ja oppinut siivousalan niksit äitinsä opissa olleesaan

Teksti ja kuva: Tiina Varpiola