ST1-yrittäjä Mirka Vainiemi sai tarpeekseen polttoainevarkaista.
ST1-yrittäjä Mirka Vainiemi sai tarpeekseen polttoainevarkaista.
30.5.2023 klo 16:01
Uutinen

St1-yrittäjän hermot paloivat polttoainevarkaisiin – ”En uskalla antaa tankkauslupaa muille kuin kanta-asiakkaille” 

Myllykoskella huoltoasemaa pyörittävä Mirka Vainiemi seuraa nykyisin tarkasti, kuka tankilla seisoo.

Myllykosken St1 -tankkausaseman yrittäjä Mirka Vainiemi on saanut tarpeekseen polttoainevarkaista. Yrittäjän tilanteesta kertoi ensimmäisenä Keskilaakso-lehti.

Näpistelyt tankilla ovat yleistyneet selvästi viimeisen puolen vuoden aikana. Usein asialla on lähistöllä asuva päihteiden käyttäjä.

– Paikalliset nistit saattavat käydä useamman kerran viikossa ja yrittävät varastaa tankilta, Vainiemi kertoo. Hänen mukaansa aikaisemmin varkaat olivat etupäässä ulkopaikkakuntalaisia, mutta viime aikoina tilanne on muuttunut.

– He voivat tulla viereisestä kerrostalosta.

Varkaat yrittävät anastaa polttoainetta eri autoilla ja joskus kanistereilla. Vainiemen St1-asemalla on polttoainepumppu, jolta voi tankata saatuaan tankkausluvan kassalta.

– Tämä vaatii jatkuvaa valvontaa. En uskalla nykyisin antaa tankkauslupaa muille kuin kanta-asiakkaille. Muut saavat tankata automaatilta. Katsomme tarkasti, kuka ulkona seisoo.

Vielä pari vuotta sitten pumppu oli avoinna koko ajan, mutta varkaiden määrän kasvun myötä käytäntöä ei ole voitu jatkaa.

– Myllykoskelle on jostain syystä kehittynyt asuinyhdyskuntia, joissa on levottomia persoonia. Alueen ruokakaupoissa tilanne on vielä pahempi, Vainiemi kertoo.

”Pidän työntekijöiden puolia”

Pahimmillaan varas on vohkinut polttoainetta yli 200 euron arvosta. 

– Yleensä tankkaamaan tullaan tyhjällä tankilla. Joskus autoissa on varastetut rekisterikilvet, joskus ei kilpeä ollenkaan, yrittäjä kertoo.

Vainiemi harmittelee sitä, ettei varastetusta bensasta saa takaisin euroakaan, vaikka itse tekijä jäisi poliisin haaviin.

– Meillä on hyvät kamerat, jotka kyllä tallentavat jokaisen varkauden ja poliisi selvittää niistä useimmat. Yrittäjälle vaivana on rikosilmoitusten tekeminen. Varkaat eivät juuri rikosilmoituksista välitä.

Ongelmia polttoainevarkauksien kanssa on myös läheisellä Neste-asemalla. Vainiemi ja Neste-kauppias varoittelevat varkaista toinen toisiaan ja tiedot välitetään myös paikalliselle K-kauppiaalle.

Fyysistä uhkaa näpistelijöistä ei ole ollut yhtä tapausta lukuunottamatta. Tuolloin Vainiemi sai tappouhkauksen.

– Olen miettinyt, pitääkö tässä salata omat yhteystiedot. Olen kuitenkin tottunut siihen, että yrittäjänä pidän työntekijöiden puolia. Harmittaa henkilökunnan puolesta, että he joutuvat pelkäämään, koska seuraavan kerran varastetaan.

Vainiemi aikoo jatkossakin pitää käytössä tankkauslupaa vaativan tankin, koska moni kanta-asiakas haluaa tulla maksamaan polttoaineensa sisätiloissa.

– Meillä on asiakkaina vanhempia ihmisiä, jotka tulevat sisätiloihin ostoksille. Välillä tankkaamme heidän puolestaan. Haluan palvella asiakkaita vanhalla tyylillä, vuodesta 2010 huoltoasemayrittäjänä toiminut Vainiemi kertoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen