11.6.2021 klo 11:45
Uutinen

Stora Enson vaatimus suututti metsäkonealan – Yrittäjät ovat puun ja kuoren välissä: ”Voi mennä 75 päivää ennen kun rahat ovat tilillä”

Stora Enso vaatii jatkossa 60 päivän maksuaikaa. Yrittäjille tämä merkitsee yhä tiukempaa taloustilannetta.

Stora Enso on asettanut kovan vaatimuksen metsäkone- ja puunkuljetusalan sopimusyrittäjilleen. Jatkossa Stora Enso haluaa noudattaa 60 päivän maksuaikaa.

Laki kaupallisten sopimusten maksuehdoista edellyttää yritysten välisistä sopimusta, jos käytetään yli 30 päivän maksuaikoja. Toisen osapuolen yksipuolinen ilmoitus ei siis täytä sopimisen edellytystä.

– Aiemmin yhteistyökumppanit ovat saaneet maksunsa 14 tai 30 päivässä. Jatkossa suuryritys vaatii yhtiön päätöksen mukaisesti itselleen 60 päivän maksuaikaa. Tätä ei voi hyväksyä. Stora Enso ei voi pitää yrittäjiä pankkinaan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Stora Ensolla on vajaa sata metsäkone- ja kuljetusalan alihankkijayritystä.

UPM ei ole pidentänyt maksuaikoja

Savonlinnan alueella toimivan Metsänkorjuu Pulkkisen yrittäjä Seppo Pulkkinen tuntee hyvin isojen metsäyhtiöiden käytännöt. Hänellä on 35 vuoden kokemus metsäkonealalta. Pulkkisella ei ole tällä hetkellä suoraa sopimusta Stora Enson kanssa.

– En ymmärrä, miksi yrittäjien ehtoja kiristetään. Käytännössä se on pois yrittäjien katteista. Tämän seurauksena yrittäjät joutuvat hakemaan maksuaikajärjestelyitä ulkopuolelta esimerkiksi laskurahoittajilta. Se ei ole koskaan ilmaista. Jos samaan aikaan keskusteltaisiin taksojen korottamisesta, maksuaikojen pidentäminen olisi helpommin hyväksyttävissä.

Metsäkonealalla ostolaskut maksetaan käytännössä kahden viikon sisällä. Tyypillinen hankinta on esimerkiksi laskulla ostettava polttoaine. Toiminta vaikeutuu, jos rahaa tulee yrityksen sisään vasta kahden kuukauden päästä.

– Osa alalla toimivista yrityksistä laskuttaa seitsemän päivän maksuajalla. Hyvin harvalla maksuaika on 30 päivää, puhumattakaan 60 päivästä. Stora Enson perusteluna on tarve yhtenäistää maksuaikoja. En tiedä, mistä sellainen tarve on peräisin.

Metsäkonealalla laskutus tapahtuu yleensä automaattisesti eli perinteistä laskua ei lähetetä. Summa tilitetään sovitun ajan sisällä. Pulkkisen mukaan toinen iso metsäyhtiö UPM on pysynyt 14-20 päivän maksuajoissa.

– Suurissa työmaissa on sitoutunut paljon rahaa urakkaan. Stora Enson tapauksessa voi mennä jatkossa 75 päivää, ennen kuin rahat tulevat tilille työmaan aloittamishetkestä. Jos työmaa olisi loppunut tänään, elokuussa saisi rahat, Pulkkinen vertaa.

”Voidaan joutua siirtämään investointeja”

Koneyrittäjien toimitusjohtaja Matti Peltola uskoo, että Stora Enson ajama muutos heikentäisi entisestään alan yrittäjien kannattavuutta.

– Yrittäjät ovat ilmoittaneet, että he eivät halua sopia pitkistä maksuajoista. Yrittäjät eivät halua sopia maksuaikojen pidentämisistä, mutta ovat pakkoraossa. Stora Enso käyttää vahvaa markkina-asemaansa saneluun, mikä on väärin, Peltola sanoo.

Pulkkinen on samoilla linjoilla.

– Jos Stora Enso ei suostu neuvottelemaan asiasta, se voi johtaa hankaluuksiin yritysten taloudenhallinnassa. Kesällä on maksettava lisäksi lomarahat. Pitkässä juoksussa joudutaan siirtämään investointeja.

Jos kumpikaan osapuoli ei halua neuvotella, pahimmassa tapauksessa Stora Enso voi syyttää alihankkijoitaan sopimusrikkomuksesta. Pulkkisen mukaan tämä voi johtaa sopimusten päättämiseen.

– En usko, että Stora Enso haluaa kovin kevyin perustein vaihtaa sopimuskumppaneitaan. Vuosien saatossa on toki kilpailutettu urakoita ja osa yrittäjistä on vaihtunut mutta osa on palannut takaisin muutaman vuoden päästä. Kaiken kaikkiaan neuvottelutoiminta on kaikilla isoilla metsäyhtiöillä aika yksipuolista. Se ei ole sanelua, mutta olosuhteiden pakosta monen pienen yrityksen on suostuttava isomman asettamiin ehtoihin.

Mikael Pentikäisen mukaan neuvotteluasetelma ei ole tasapainoinen, kun toisella puolella on jättiyhtiö ja toisella pieni koneyrittäjä. Maksuaikalainsäädännön tilannetta selvitetään tällä vaalikaudella hallitusohjelman mukaisesti.

– Tätä taustaa vasten Stora Ensonkin pitää toimia vastuullisesti ja pidättäytyä maksuaikojen pidentämisestä. Maan hallituksen on laitettava vauhtia selvitystyöhön, Pentikäinen sanoo.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi