11.9.2021 klo 07:56
Uutinen

Sukupolven vaihdos uudistaa myös toimialaa

Maanrakennus- ja metsäkoneyritys pystyy kalustollaan monenlaiseen työhön.

Ilomantsissa toimivan Kaivuu ja Kuljetus Kari Kuivalainen Oy:n päällysmies on työn touhussa kaivinkoneensa kanssa. Vuodesta 1983 alkaen toiminut maanrakennus- ja metsäkoneyritys on kokenut vajaassa neljässäkymmenessä vuodessa muutoksia, ja omistajuuskin on vaihtumassa.

– Osan yrityksestä olen jo siirtänyt pojalle, ja 60 vuotta on täyttynyt, mietin muutaman vuoden päästä jäädä eläkkeelle, kertoo Kari Kuivalainen.

Kaivinkoneelle käyttöä

Yrityksen kalustoon kuuluu telakaivinkoneita, traktorikaivuri, metsäkoneita ja kuljetuskalustoa. Eniten häntä työllistävät maansiirtopuolella yksityiset asiakkaat sekä kunta, metsäpuolella suurin asiakas on Neova. Tällä hetkellä työn alla on metsätien sekä rantasaunan pohjan tasoittaminen kaivinkoneella, jonka mies kertoo olevan pikkuhomma.

– Tehdään kyllä kaikkea mitä vaan kaivinkoneella voi tehdä salaojituksesta piharakentamiseen. Nyt kesällä vesikaivojen kaivamista on ollut enemmän kun pohjavedet ovat alhaalla. Talvisin tehdään lumitöitä.

Korona-aika on hieman saattanut lisätä kiinnostusta kesämökkeilyyn, mutta muuten uudisrakentaminen on Kari Kuivalaisen mukaan vähäistä. Eniten tehdään kokonaisurakointia, ja muun muassa Ilomantsin ikääntyvien rivitaloyhtiöiden salaojitukset ja niiden remontointi työllistävät enemmän.

– Nykyisin on kannattavampaa ostaa talo ja kunnostaa sitä, hän kertoo.

Hän on aina pitänyt Ilomantsia miellyttävänä toimintaympäristönä.

– Kyllähän täällä on tykännyt olla, ja ihmisten kanssa pärjää hyvin.

Haketus työllistää

Viime aikoina metsäpuoli on käynyt yhä tärkeämmäksi. Haketus ja hakkeen kuljetus energiapuuksi tai muuhun käyttöön on nykyään osa yrityksen päätoimenkuvaa, ja sitä hoitaa pääasiassa Kari Kuivalaisen poika Sami Kuivalainen. Hän on ottanut yrityksen osaomistajuuden hyvin vastaan, ja kokemusta työnjohtajana toimimisestakin on jo useammalta vuodelta.

– Ihan hyvältähän se tuntuu, vaikka työtehtäväthän eivät sinällään muutu mihinkään. Laskutushommat ja muut tulevat tietysti lisänä.

Nuoren yrittäjän hoitama metsäkonepuoli on hänen mukaansa suhteellisen uusi juttu yritykselle, mutta muuttuu jatkuvasti tärkeämmäksi.

– Siihenhän se valitettavasti menee, kun täälläpäin rakennetaan vähemmän.

Toisaalta työntekijöiden määrä on lisääntynyt kymmeneen henkeen viiden vuoden sisään nimenomaan metsäpuolen kasvun vuoksi.

Sami Kuivalainen kertoo yrittäjyyden olevan miellyttävää, vaikka se luokin suorituspaineita.

– Hommat pitää saada hoidettua ja kuskit pidettyä talossa, naurahtaa hän.

– Yrityksen pyörittäminen on aina kokonaisuus, hän tiivistää.

Kuva: Kari Kuivalainen tekee rantasaunalle pohjaa kaivinkoneella. Lomarakentamisen lisäksi muuta uudisrakentamista on hänen mukaansa vähän.

Teksti ja kuva: Jani Rolamo, Pogostan Sanomat


Artikkeli on Neuvokas-jäsenlehdestä. Pääset lukemaan sitä klikkaamalla tästä >