4.7.2018 klo 18:36
Uutinen

Suojaudu jännitepiikeiltä ennen kuin se on liian myöhäistä: 5 asiaa, jotka kannattaa tietää UPS-laitteista

UPS on kirjainyhdistelmä, joka kannattaa painaa mieleen jos ukkosen aiheuttamat jännitepiikit ja sähkökatkot huolestuttavat yrityksessä tai kotitoimistossa.

Häiriöttömän sähkönsyötön ongelmatilanteissa mahdollistava UPS-laite (engl. Uninterruptible Power Supply) voi olla kallisarvoinen, jos sähköt katkeavat esimerkiksi ukkosen aikana. Tällöin riskinä on, että tallentamatonta tietoa katoaa.

– UPS-laite takaa sähkönsyötön tietyksi ajaksi, mutta se suojaa myös jännitepiikeiltä. Monet UPS-mallit parantavat jännitteen laatua myös normaalikäytössä, Eaton Power Qualityn myyntipäällikkö Veli Sissonen kertoo.

UPS estää tietojen häviämisen ja turmeltumisen. Sähkökatkon seurauksena äkkinäisesti alasajetuksi joutuvien laitteiden tiedot saattavat turmeltua tai hävitä kokonaan, jos virransaantia ei ole varmistettu. Tämä puolestaan voi tulla kalliiksi.

Nämä asiat kannattaa tietää UPS-laitteesta

1. Määrittele ensin tarvittava teho.

Oleellista on määrittää tarvittava teho. UPS on mitoitettava sen mukaan, mikä kuorma sen ”takana” on eli kuinka monta laitetta UPSiin liitetään. Käytännössä ensin täytyy saaada selville suojattavien laitteiden teho. Helpoiten tämä tieto löytyy suojattavien laitteiden takaa niiden arvokilvestä tai laitteiden käyttöohjeesta.

Jos laitteen tyyppikilvessä on mainittu ampeerit, kerro luku 230V:lla eli jännitteellä. Näin saat tehotarpeen VA. Myös suojattavan laitteen wattitehosta voidaan määritellä tarvittava UPSin teho esimerkiksi näin: Jos laitteen sähkövirran arvo on 1 A, Suomessa käytetyllä jännitteellä kuorma on 230 volttiampeeria.

2. Liitä useita laitteita samaan UPSiin.

Samaan UPSiin voidaan liittää kiinni useampia laitteita. On tärkeä muistaa, ettei UPSia saa ylikuormittaa. Teho on mitoitettava niin, että UPS-laitteen teho on mielellään 20-30 prosenttia enemmän kuin sen takana oleva laitekuorma.

3. Toimi näin sähkökatkon aikana

Sähkökatkon aikana UPS-laitteen akku antaa siihen kytketyille laitteille virtaa tietyn ajan, yleenmsä 10-15 minuuttia. Varoajan aikana laitteet ehdirtään sammuttaa turvallisesti. Tämä edellyttää luonnollisesti sitä, että käyttäjä on paikalla sähkökatkon alkaessa. Kun tietokoneelle on asennettu UPS-laitteen ohjelmisto, laite osaa sammuttaa ohjelmiston ja ajaa laitteet alas turvallisesti.

Jos järjestelmää ei haluta ajaa alas, UPSin virta ylimitoitetaan selkeästi suuremmaksi kuin sen takana oleva laitekuorma, jotta saadaan riittävästi varakäyttöaikaa ja pystytään suojautumaan pidemmiltä sähkökatkoilta.

4. Entä kun UPS ei riitä?

Suomessa sähkökatkot ovat yleensä melko lyhyitä, mutta myrskytuhojen jälkeen sähköt voivat olla pois päältä pidemmänkin ajan. Silloin UPS-laite ei riitä takaamaan virtaa vaan tarvitaan erillinen aggregaatti tai generaattori.

5. UPS suojaa myös salaman aiheuttamilta jännitepiikeiltä.

UPS-laitteissa on ali- ja ylijännitesuojaus. Sen teho vaihtelee eri malleissa. Yleensä kalliimmissa suojauksen taso on korkeampi. Silti halpakin laite on parempi kuin ei suojaa lainkaan.

Kuva: iStockPhoto / Eaton

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi