Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

5.8.2021 klo 09:00
Uutinen

Suomalaiset kannattavat koronapassia, yrittäjät haluavat pitää palvelut auki turvallisesti

Elinkeinoelämän keskusliiton teettämä tutkimus kertoo, että suomalaisista 63 prosenttia kannattaa vahvasti koronapassin käyttöönottoa. Vastaajista 23 prosenttia ei kannattanut koronapassin käyttöönottoa ja 14 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Koronapassilla pyritään siihen, että tapahtumien järjestäminen ja eri palveluiden käyttö olisi nykyistä turvallisempaa. Se olisi virallinen todiste siitä, että henkilö on joko saanut molemmat koronarokotukset, saanut tuoreessa koronatestissä negatiivisen testituloksen tai parantunut koronataudista.

Koronapassi antaisi mahdollisuuksia palata normaaliin, tukisi ongelmissa olevien toimialojen toipumista ja vähentäisi yritystukien tarvetta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomessa koronapassi on herättänyt keskustelua muun muassa siitä, onko sen käyttö oikeudenmukaista. Oikeustieteilijät ovat nähneet passissa syrjinnän mahdollisuuden.

Suomalaiset ovat rokotemyönteisiä. Kyselyn ajankohtana 86 prosenttia vastaajista oli saanut vähintään ensimmäisen rokotteen ja kuusi prosenttia aikoi sen ottaa. Kuusi prosenttia vastaajista ei aio ottaa rokotetta, ja kaksi prosenttia oli epävarma.

Koronapassi vai pikatestit tapahtumiin ja palveluihin?

Vaihtoehtona tapahtumiin ja eri palveluihin pääsyyn voisi olla myös pikatesti asiakkaille ja järjestäjille. Koronapassi vaatii laajempaa organisointia ja myös siitä väännetään kättä, vaatisiko asia lainsäädännöllisiä muutoksia.

Pikatestaus on nopea ja edullinen tapa, mutta mukana seuraa vastuu-, luotettavuus- ja logistiikkakysymykset. Suurtapahtumissa ”porttitestaus” saattaisi olla tapahtumajärjestäjälle ja testaajalle hankala rasti.

Hämeenlinnan Hauholta käsin toimiva tapahtuma- ja messujärjestäjä Torsti Nieminen ExpoNova Oy:stä on selkeästi koronapassin kannalla.

– Ehdoton kyllä – ainakin tapahtumiin! Palveluiden osalta ”peruspalveluiden” pitää olla kaikkien saatavilla ilman passiakin. Pikatestejä tapahtumissa en kannata missään tapauksessa. Nähdäkseni koronapassi ja todistus kahdesta rokotuksesta on tässä vaiheessa ainoa järkevä vaihtoehto, millä päästään kohti normaalimpaa elämää ja yhteiskunnan avaamista.

Take-away-testi kioskilta ja menoksi

Ratkaisu tulisi joka tapauksessa rakentaa siten, että se huomioi yhdenvertaisesti ihmisten erilaiset tarpeet ja palvelut. On hyvä, että yhteiskunta voitaisiin pitää auki mahdollisimman laajasti.

Koronapassi on jo käytössä ja käyttöönotossa useissa Euroopan maissa. Esimerkiksi Tanska on satsannut testikapasiteettiin ja kehittänyt koronapassia, joka on puhuttanut laajasti. Maassa on käytössä testauskioskit, ja negatiivisella todistuksella kävijälle ovat ovet auki kaikkiin palveluihin.