Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

28.11.2018 klo 13:25
Uutinen

Suomalaisyrittäjät innostuvat itsenäisyydestä – 3–5 vuotta yrittäjinä olleet vähiten optimistisimpia

Suomalaisia yrittäjiä innostaa työn itsenäisyys ja haastavuus. Status ja vaurastumismahdollisuus eivät niinkään motivoi yrittäjiä, ilmenee Suomen Yrittäjien jäsenille tehdystä kyselystä.

Nettikyselyyn suomalaisyrittäjien elämäntyytyväisyydestä, optimistisuudesta ja työhön liittyvistä asenteista vastasi 308 yrittäjää. Tutkimuksen tekivät professori Arto Lindblom Aalto-yliopistosta ja tutkijatohtori Taru Lindblom Tampereen yliopistosta.

Kyselyssä selvitettiin elämäntyytyväisyyttä ja optimismia sekä näiden yhteyttä yrittäjien työssä suoriutumiseen.

– Suomalaisyrittäjien elämäntyytyväisyys ei juuri poikkea muun väestön tilanteesta. Merkillepantavaa on, että yrittäjät eivät suhtaudu tulevaisuuteensa yhtä myönteisesti kuin muu väestö keskimäärin, kertoo Arto Lindblom.

Yrittäjäryhmien välillä on eroja tyytyväisyydessä ja tulevaisuuteen suhtautumisessa.

– Yksinyrittäjien elämäntyytyväisyys on korkeampi kuin työnantajayrittäjien. Naisyrittäjät suhtautuvat tulevaisuuteensa hieman miehiä myönteisemmin.

3–5 vuotta yrittäjänä raskain vaihe

Yrittäjäuralla 3–5 vuoden kohta näyttäisi olevan raskain vaihe, sillä elämäntyytyväisyys on selkeästi alhaisin tuolloin. Myös optimismia on vähiten ja stressiä eniten 3–5 vuotta yrittäjänä olleilla.

– Elämäntyytyväisyys ja optimismi ovat erittäin merkitsevässä yhteydessä yrittäjien työtyytyväisyyteen ja koettuun menestykseen, tutkija täsmentää.

Suomalaisyrittäjille on tutkimuksen mukaan tärkeintä sisäiset motivaatiotekijät.

– Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä innostuu ensisijaisesi työstä itsestään ja nauttii työn itsenäisyydestä sekä haastavuudesta. Ulkoisten tekijöiden vaikutusta ei voida kuitenkaan täysin sivuuttaa. Erityisesti miesyrittäjille yrittäjätyöstä saatava taloudellinen korvaus ja vaurastumismahdollisuus ovat tärkeitä työhön liittyviä motivaatiotekijöitä. Statukseen tai sosiaalisiin aspekteihin liittyvät tekijät eivät juuri motivoi tutkittuja yrittäjiä.

Tutkimuksesta selviää, että mitä tyytyväisempi yrittäjä on elämäänsä, sitä paremmin hän myös kokee pärjäävänsä yrittäjänä. Ja toisaalta, jos yrittäjä kokee tyytymättömyyttä omaan elämäänsä, heijastuu se myös yrittäjän kokemaan menestykseen.

– Sinänsä looginen tulos, mutta korostaa kuitenkin sitä, kuinka tärkeää menestyksen kannalta on se, että yrittäjä voi hyvin ja nauttii työnsä ohella myös elämästään laajemmin, Lindblom korostaa.

toimitus (at) yrittajat.fi