9.12.2019 klo 15:32
Uutinen

Suomen Yrittäjät aloittaa ammatillisen koulutuksen ja työpaikkojen välisen hankkeen – Yrittäjän osaaminen keskiössä

Yrittäjät eivät usein tiedä, mistä ja millaisia koulutuksia on mahdollista hankkia, eivätkä aina edes sitä, millaista osaamista he tarvitsisivat. Siksi viestintähanke on tarpeellinen.

Opetushallitus on myöntänyt Suomen Yrittäjille 70 000 euron valtionavustuksen Ammatillisen koulutuksen palvelut työelämän ja yrittäjän osaamisen kehittäjänä -viestintähankkeen toteuttamiseen vuoden 2020 aikana.

Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa yrittäjien tuntemusta ammatillisen koulutuksen työelämään suunnatuista palveluista.

– Noin puolet yrityksistä ja työyhteisöistä eivät tiedä, miten monipuolisia kumppaneita ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat. Tämä tuli esiin esimerkiksi Suomen Yrittäjien yrittäjägallupissa vuosi sitten. Jokainen koulutuksen järjestäjä tekee tämän eteen töitä paikallisesti, mutta tarvitaan myös valtakunnan tason viestintää yhteistyön monista mahdollisuuksista kohdennettuna erityisesti yrityksille ja työyhteisöille, hankkeesta Yrittäjissä vastaava Marja Vartiainen kertoo.

Hänen mukaansa tarvitaan entistä enemmän palveluita työelämälle painottuen yrittäjien oman osaamisen ja heidän henkilöstönsä osaamisen kehittämiseen. Lisäksi on edelleen tarpeen kohdentaa viestintää uudistuneen ammatillisen koulutuksen koulutussopimus- ja oppisopimustoiminnasta erityisesti mikroyritysten yrittäjille. Näin helpotettaisiin uusien osaajien rekrytointia.

– Yrittäjien omalla osaamisella on tutkitusti vaikutusta yrittäjien menestykseen ja hyvinvointiin. Myös esimerkiksi yrityksen digitalisoituminen kulkee käsi kädessä yrittäjän osaamisen kanssa. Yrittäjät eivät kuitenkaan usein tiedä, mistä ja millaisia koulutuksia on mahdollista hankkia, eivätkä aina edes sitä, millaista osaamista he tarvitsisivat, Vartiainen sanoo.

Osaamiskartoituksiin oppilaitoksilla on olemassa hyviä toimintamalleja. Niistäkin on tarpeen viestiä. Yksi hankkeen tavoite on helpottaa myös osaajapulaa ja vahvistaa työllisyyttä lisäämällä erityisesti pienten ja mikroyritysten koulutus- ja oppisopimusyhteistyötä ammatillisen koulutuksen kanssa.

– Pk-yritysbarometrin mukaan yli puolet yrityksistä kokee osaajapulan rajoittavan kasvua samalla, kun monilla alueilla on korkeahkoa työttömyyttä, Vartiainen toteaa.

Vartiaisen lisäksi hankkeeseen rekrytoidaan yksi kokopäiväinen projektityöntekijä.

Hankkeen verkostokumppaneita ovat Suomen Yrittäjien aluejärjestöt, paikallisyhdistykset ja toimialajärjestöt sekä Suomen Yrittäjäopisto. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä myös muiden koulutuksen järjestäjien ja tiedotusvälineiden kanssa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi