15.6.2018 klo 10:11
Uutinen

Suomessa perustettu startup myynnissä miljardilla eurolla

Suomessa vuonna 2000 perustettu terveysteknologian startup-yritys CRF Health on kasvanut hurjaa vauhtia – yhtiö on nyt myynnissä liki miljardilla eurolla.

Yhtiö on nousemassa Tekniikka&Talous-lehden mukaan seuraavaksi suomalaistaustaiseksi ns. ”yksisarviseksi”. Kyseinen termi tarkoittaa nopean kasvun startupia, jonka arvoksi pörssilistautumisessa tai yrityskaupassa on arvioitu miljardi dollaria tai enemmän.

CRF Healthin (toiselta nimeltään CRF Box) kauppahinnaksi on tulossa liki miljardi euroa eli lähes 1,2 miljardia dollaria talousuutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan.

CRF Health perustettiin Suomessa vuonna 2000 ja sillä on yhä toimintaa Suomessa. Yritys kehittää esimerkiksi kliinisen lääketutkimusten hoitotulosten keräämisen palvelua. Tuotteita on käytössä yli 70 maassa 72 000 toimipisteessä.

Vauhdikas kasvu

CRF Healthin perustajat Timo Ahopelto, Jaakko Ollila ja Jarkko Joki-Tokola sekä pääomasijoittajat myivät yhtiön brittiläiselle pääomasijoittajalle Vitruvianille noin 320 miljoonalla dollaria vuonna 2015. Yritys on kasvanut sen jälkeen vauhdikkaasti noin 100 miljoonan euron liikevaihdosta 200 miljoonaan euroon.

Suomessa on ollut vasta kolme startupia, joiden arvo on ollut yrityskaupassa tai pörssinoteerauksessa yli miljardi dollaria. Tällaisia ovat peliyritykset Rovio ja Supercell sekä tietokantayritys MySQL.

Suomessa CRF Box Oy:n liikevaihto oli Tekniikka&Talouden mukaan viime tilikaudella noin 38 miljoonaa euroa, ja operatiivinen tulos 9,6 miljoonaa euroa. Suomen 115 työntekijän yhtiö on kuitenkin lähinnä yrityksen tuotekehitysyksikkö.

toimitus(at)yrittajat.fi