16.2.2024 klo 13:43
Uutinen

Suomi putosi puusta, kaikki kävi niin äkkiä!

Elämme jatkuvaa muutosten aikaa. Koronan jälkeen tulivat eteen taloudelliset haasteet, suhdanteet heikkenivät ja raaka-aineiden hinnat nousivat. Ukrainan sota kiihdytti tilannetta entisestään. Rakentaminen on laskenut voimakkaasti ja alan yrityksiä menee konkurssiin koko ajan. Suomi ei päässyt muiden länsimaiden mukaan talouden kasvuun. Tähän vielä lisätään Venäjän kaupan loppuminen, joka vaikuttaa erityisesti itäisen Suomen alueella. Meille on käynyt kuin laulussa sanotaan: Suomi putosi puusta, kaikki kävi niin äkkiä!

Viime keväänä työnsä aloittanut hallitus toi ohjelmassaan monia merkittäviä muutos- ja parannusehdotuksia työmarkkinoiden ja yritysten edistämiseen. Osa meidän työlaista ovat peräisin 1940-luvulta. Jokainen työmarkkinajärjestö pöydän molemmin puolin tunnistaa ongelmat ja niihin liittyvät muutospaineet. Hallitus ilmoitti, että ehdotuksia lähdetään viemään työryhmissä eteenpäin. Ryhmien työ on mennyt riidellessä ja tulokset ovat jääneet laihoiksi. Vastauksena hallituksen ehdotuksiin, osa ammattiliitoista on alkanut järjestämään poliittisia lakkoja hallitusta vastaan. Lyöneet persettä penkkiin!

Yritykset ovat tässä tilanteessa sijaiskärsijöitä. Meillä on jo muutenkin tällä hetkellä riittävästi markkinoiden luomia haasteita. Lakkoilu on huipentunut viikolla 5 järjestettyihin mielenilmaisuihin. Nämä toimet vaikuttavat suureen joukkoon lakkoon kuulumattomien ihmisten toimintaan. Moni työntekijä jää pois töistä kulkemis- ja lasten hoito-ongelmien takia. Hallitus on ilmoittanut, että uudistukset tulevat eduskuntaan kevään aikana. Mielestäni nyt on viimeinen aika työmarkkinajärjestöjen istua saman pöydän ääreen ja tuomaan konkreettisia ehdotuksia hallituksen pöydälle. Jatkuva lakkoilu syö kyllä työntekijöiden uskoa oman liiton toimintaan. Lopputuloksena on hyvinkin todennäköisesti hallituksen lakimuutosten hyväksyminen.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät saivat yrittäjiltä toiminnastaan erinomaisen arvosanan. Tällainen tunnustus näinä aikoina tekee mielen nöyräksi. Meidän toimintamme ytimenä on pieni, mutta tehokas toimiston väki, joka Merjan johdolla vie asioita eteenpäin. Vastuullisuushankeemme järjestää tilaisuuksia maakuntamme alueella, seuratkaa hankkeen tiedotuksia tulevista tapahtumista. Haluamme, että viestimme maakuntamme asioista positiivisessa hengessä. Valittamalle ei olot parane. Epäkohtiin pitää puuttua ajoissa ja pyrkiä kiertämään edessä uhkaavat karikot. Yhteistyöllä olemme ennenkin pärjänneet.

Tuomo Turunen

puheenjohtaja

Pohjois-Karjalan Yrittäjät