Moni yritys jää ilman tietoturvatukea
Kyberturvallisuusvirasto kertoo, että tukeen varattu kahden miljoonan euron määräraha on myönnetty kokonaisuudessaan. Kuva: Getty Images

Suurin osa hakemuksen lähettäneistä yrityksistä jäi ilman tietoturvan kehittämistukea – ”Nykyinen tukimuoto on riittämätön”

Yritykset ovat osoittaneet suurta mielenkiintoa tietoturvan parantamiseen tarkoitettua tukea kohtaan.

Valtioneuvosto teki viime vuoden lokakuussa päätöksen määräaikaisesta, yrityksille myönnettävästä tietoturvan kehittämisen tuesta eli tietoturvasetelistä. Tuen tavoitteena on nostaa yritysten tietoturvallisuuden tasoa.

Kyberturvallisuusvirasto kertoo, että tukeen varattu kahden miljoonan euron määräraha on myönnetty kokonaisuudessaan. Tukea on myönnetty enintään 100 000 euroa hakija kohden.

Tukea myönnettiin kaikkiaan 24:lle yritykselle, vaikka 100 000 euron tukea hakeneita yrityksiä oli 150 kappaletta. Näin ollen merkittävä määrä hakijoista jäi ilman tukea.

– Pk-yrityksien tietoturvatarpeet tulevat vain kasvamaan tässä maailmanajassa ja on tärkeää, että yrittäjät saavat apua yrityksiensä tietoturvan kehittämiseen tulevaisuudessakin. On selvää jo hakemusten määrästä, että nykyinen tarjottu tukimuoto on riittämätön, Suomen Yrittäjien digi-, innovaatio- ja korkeakoulupolitiikan asiantuntija Maria Nyroos sanoo.

”Setelin pysyvyyttä tulee harkita”

Tietoturvatuessa on kaksi tukiluokkaa: pienille ja keskisuurille yrityksille myönnettävä enintään 15 000 euron tuki ja kaikkien yrityksien haettavissa oleva enintään 100 000 euron tuki.

Tietoturvan kehittämisen tukena myönnettäväksi varatusta kuuden miljoonan euron määrärahasta on vielä myöntämättä noin miljoona euroa, joka myönnetään enintään 15 000 euron tukina. Arviolta jäljellä oleva määräraha riittää noin 60–70 tukea hakeneelle yritykselle, kun yhteensä 232 yrityksen hakemus on vielä käsittelemättä. Kyberturvallisuusviraston mukaan on todennäköistä, että merkittävä osa myös näistä hakijoista jää ilman tukea.

Tuki myönnetään hakemusjärjestyksessä ja parhaillaan käsitellään vuoden 2022 joulukuun lopussa tulleita hakemuksia.

Maria Nyroosin mukaan tietoturvasetelin vaikuttavuutta tulee selvittää.

– Jos seteli on nostanut suomalaisten yritysten tietoturvatasoa, setelin jatkuvuutta ja jopa pysyvyyttä tulee harkita. Suomen suurin tietoturvariski on yksittäinen ihminen, joka ei ole valmistautunut tietoturvauhkiin ja näin ollen on erityisen tärkeää, että tuemme etenkin pienten yrityksien tietoturvakehitystä sekä yleistä tietoturvaosaamista.

Tietoturvan kehittämistukea hakeneiden yritysten on pitänyt tehdä selvitys yrityksen tietoturvallisuuden nykytilasta ja suunnitelma yrityksen tietoturvallisuuden kehitystyöstä. Lue täältä tuen tarkoista myöntämiskriteereistä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen