28.2.2017 klo 09:35
Uutinen

Takaisin töihin – Savolaisyritys tarjoaa töitä eläkeläisille

Rautalammilla asuva Eila Kaijärvi–Pekkola perusti 67-vuotiaana oman yrityksen, joka työllistää noin 20 hänen ikätoveriaan.

Pohjois-Savossa asuva Eila Kaijärvi–Pekkola oli ollut eläkkeellä pari vuotta, kun hän alkoi pohtia oman yrityksen perustamista, Yle kertoo.

Tiedustelukierros paljasti nopeasti, että monilla hänen ikäisillään eläkeläisillä oli vielä kiinnostusta tehdä töitä oman jaksamisensa mukaan.

Niinpä Senioriosaajat ky sai alkunsa. Yritys on toiminut pian kahdeksan vuoden ajan, ja sen työntekijät ovat eläkeläisiä. Enimmillään se on maksanut palkkaa 17 eläkeläiselle.

Yritys tarjoaa apua esimerkiksi ruuanlaittoon, lumitöihin, siivoukseen ja nurmikonleikkuuseen tai vaikka juttuseuraa asiakkaille.

Kotitalousvähennyksen korottaminen enteilee bisnekselle hyvää.

Yrittäjä itse keskittyy lähinnä kirjanpitoon, palkanlaskentaan ja laskutukseen. Yrittäjyys ja työskentely ovat Kaijärvi–Pekkolalle mielekästä tekemistä, joka auttaa jaksamaan.

– En oikein suosittele kenellekään, ettei tee mitään. Voi olla vapaaehtoistyössä, järjestöissä – minä halusin perustaa yrityksen.

Mikä vetää eläkeläisiä takaisin työelämään?

Ylen uutisessa kerrotaan, että yhä suurempi joukko suomalaisista eläkeläisistä palaa vanhuuseläkkeeltä takaisin töihin.

Työelämään paluun syinä saattavat olla halu tehdä jotain mielekästä, tavoite kerätä lisätienestejä tai pula alan osaajista. Moni eläköityvä on kerännyt arvokkaan vuosikymmenien kokemuksen alalta, jota nuoremmilla ei vielä ole.

Yksi selittävä tekijä on myös se, että eläkkeelle jäävät ovat entistä paremmassa kunnossa.

– Suomessa on vain vähän sellaista porukkaa, jolla eläke on niin pieni, että sen takia olisi pakko tehdä töitä, Eläketurvakeskuksen Jari Kannisto kertoi Ylelle.

Työskentely eläkeiässä onnistuu siten, että jättää vanhuuseläkkeen nostamatta tai jää ensin vanhuuseläkkeelle ja sen jälkeen hakeutuu takaisin töihin.

Erityisesti hoiva- ja kuljetusaloilla sekä asiantuntija- ja johtotehtävissä työskentelevät palaavat tyypillisesti takaisin töihin.

toimitus@yrittajat.fi