23.10.2020 klo 11:20
Uutinen

Taksiyrittäjä hyödyntää ammatillista koulutusta: Osaaminen tuo varmuutta, joka näkyy asiakkaille

Raumalainen taksiyrittäjä Harri Pettersson näkee ammatillisen koulutuksen suureksi hyödyksi yritystoiminnalle. Menestyäkseen kilpailussa on osaamista päivitettävä jatkuvasti.

Rauman tilataksipalvelu Oy kuljettaa pääasiassa koululaisia ja vanhuksia, mutta myös invataksia ja pienryhmiä. Yrittäjän lisäksi yrityksessä on neljä työntekijää. Osaamista kehitetään ammatillisen koulutuksen avulla.

– Yritykseni työntekijöiltä vaaditaan taksinkuljettajan ajoluvan lisäksi linja-auton kuljettajan pätevyys, koska osa yrityksen ajoneuvoista on rekisteröity linja-autoiksi, Harri Pettersson kertoo.

Yksi taksinkuljettajista valmistui äskettäin logistiikka-alan perustutkinnosta linja-auton kuljettajaksi. Koulutuksen hän suoritti oppisopimuksella.

– Linja-autonkuljettajan tutkinto ja ammatti tuovat hänelle uutta osaamista ja hyviä mahdollisuuksia työskennellä meillä ja hakea kenties muitakin työpaikkoja, Pettersson kannustaa.

Toinenkin taksinkuljettaja opiskelee kyseistä tutkintoa. Harri Pettersson toimii työpaikkaohjaajana.

– Käymme määrävälein läpi, mitä opinnoissa on ollut ja mihin työmaalla on kiinnitettävä huomiota, hän kertoo.

Oppisopimuskoulutuksessa opinnot integroidaan omaan työhön

Harri Pettersson on taustaltaan auto- ja kuljetustekniikan insinööri. Nyt hän opiskelee yrittäjän ammattitutkintoa yrittäjän oppisopimuskoulutuksella. Siinä opinnot integroidaan suoraan omaan työhön.

– Koulutuksessa tehdyn liiketoimintasuunnitelman ja budjettilaskelmat hyödynnän yritykseni toiminnassa. Ajatustenvaihto ja verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa on tärkeää.

Pettersson vaikuttaa aktiivisesti Palvelutaksit ry:n varapuheenjohtajana ja Suomen Yrittäjien liikennevaliokunnan jäsenenä. Hänelle osaamisen kehittäminen on tärkeää. Hän on myös ylpeä osaavista työntekijöistään.

– Laaja-alainen osaaminen ja tietämys antavat itseluottamusta ja varmuutta työhön, joka näkyy asiakkaille. Tämä helpottaa esimiestyötä ja muun muassa turvallisuusasioista keskustelua työntekijöiden kanssa, Pettersson toteaa.

Koulutuksessa tajuaa, mitä on hyvä ottaa huomioon

Harri Pettersson on tyytyväinen yhteistyöhön Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan kanssa. Yleisesti hän tiivistäisi yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä. Työpaikoilla kaivataan enemmän myös opettajien tukea.

– Olen käynyt puhumassa yrittämisestä ja yrittäjyydestä autoalan opiskelijoille. Muutoin lisäisin tapaamisten ja tilaisuuksien määrää oppilaitoksissa. Myös henkilökohtainen opetussuunnitelma ja sen sisältö tulisi käydä seikkaperäisemmin läpi työpaikoilla, Harri Pettersson esittää.

Hän kannustaa kaikkia yrittäjiä hakemaan rohkeasti mukaan ammatillisiin koulutuksiin ja sijoittamaan osaamiseen. On tärkeää, että yritykset ovat olemassa ja miettivät tulevaisuutta ja siihen liittyviä muutoksia.

– Kun yrittämiseen paneutuu sydämellä, on niitä hetkiä, jolloin on hyvä ottaa pari askelta taaksepäin ja katsoa, mitä tekee. Koulutus tuo näkökantaa, mitä on hyvä ottaa huomioon, Pettersson toteaa.

Anne Öhman

anne.ohman(at)yrittajat.fi