Verge Motorcycles
Ensimmäiset Verge-sähkömoottoripyörät toimitetaan talven aikana.

Tältä näyttää suomalainen sähkömoottoripyörä – Tehoversion kantama 350 kilometriä, akku täyteen runsaassa puolessa tunnissa 

Ensimmäiset suomalaiset sähkömoottoripyörät toimitetaan asiakkaille tulevan talven aikana.

Suomalainen sähkömoottoripyöriä valmistava Verge Motorcycles aloittaa Verge TS -moottoripyörän sarjatuotannon Tallinnan tehtaallaan. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Suomessa.

– Jos pitäisi ennustaa, meillä on tulevaisuudessa oma valmistamo jokaisella mantereella, yrityksen toinen perustaja Tuomo Lehtimäki kertoo.

Syynä ovat suojatullit. Jos moottoripyörä valmistetaan Yhdysvalloissa ja tuodaan EU-alueelle, seurauksena on iso suojatulli. Sama pätee päinvastoin.

– Pärjäisimme paremmin kilpailussa, jos tehdas sijaitsee kyseisellä markkina-alueella. Tallinnan tehdas palvelee EU-alueen kysyntää.

”Näyttää siltä, että ensi vuonna valmistamme satoja pyöriä, enintään tuhat. Silloin kasvu on järkevää ja se pysyy hallinnassa.”

Tuomo Lehtimäki

Verge TS on yhtiön ensimmäinen malli, jonka ensimmäiset kappaleet toimitetaan asiakkaille tulevan talven aikana. Suomen lisäksi pyöriä on menossa muun muassa Ranskaan, Italiaan ja Saksaan.

– Näyttää siltä, että ensi vuonna valmistamme satoja pyöriä, enintään tuhat. Silloin kasvu on järkevää ja se pysyy hallinnassa.

Sähkömoottoripyörämarkkinoilla on Lehtimäen mukaan ”muutama hyvä tekijä”. Tunnetuin niistä on Harley Davidsonin tytäryhtiö LiveWire. Suomalaisyhtiö kosiskelee samoja asiakkaita. Yrittäjän mukaan sähkömoottoripyörien kysyntä on kovassa kasvussa.

– Euroopassa myydään miljoona uutta sähkömoottoripyörää vuodessa. Tänä vuonna neljä prosenttia kaikista myydyistä moottoripyöristä on sähköisiä. Määrä tuplaantuu lukumääräisesti joka vuosi.

Akku täyteen 35 minuutissa

Verge on kehittänyt moottoripyöränsä rakenteen alusta alkaen sähkökäyttöisyys edellä, eikä suunnittelussa ole otettu muiden valmistajien tapaan vaikutteita polttomoottorikäyttöisistä pyöristä. Vergen teknologian ”salaisuus” on takarenkaaseen integroitu sähkömoottori, joka mahdollistaa suuremman akuston, pidemmän kantaman ja räjähtävän suorituskyvyn. Pyörän painopiste on alempana, mikä takaa vakaamman ajotuntuman muiden valmistajien pyöriin verrattuna.

– Teemme myös akkupaketin itse. Lisäksi koko mekaaninen rakenne ja muotoilu on omaa suunnittelutyötä, Lehtimäki kertoo.

Verge Motorcyclesin toinen perustaja on Ville Piippo. Yritys on perustettu vuonna 2018. Verge on ensimmäinen ja ainoa Pohjoismainen täysikokoisten sähkömoottoripyörien valmistaja, joka on aloittanut sarjatuotannon.

Verge on julkistanut tuovansa markkinoille myös Verge TS Pro:n, joka on perusmallia tehokkaampi ja edistyksellisempi. TS Pron kantama on 350 kilometriä ja sen akusto latautuu täyteen 35 minuutissa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen