Alan yrittäjä neuvoo, mitä ilmalämpöpumpun käyttäjän on syytä huomioida nyt
Yrittäjän mukaan tärkein toimenpide on säännöllinen sisäyksikön pölysuodattimien puhdistus esimerkiksi imuroimalla. Varsinaisessa huollossa sisäyksikkö puretaan ammattilaisen toimesta. Kuva: Getty Images
27.3.2024 klo 12:47
Uutinen

Tarkkaile ilmalämpöpumppuasi, kun ilmat lämpenevät – Yrittäjä muistuttaa tärkeästä toimenpiteestä: ”Pahimmillaan hajoaa”

Ilmalämpöpumppuja asentavan yrittäjän mukaan laitteiden viat paljastuvat yleensä keväisin. 

Ilmalämpöpumpun käytössä suurimman riskin paikka on keväällä tai alkukesällä, kun ilmalämpöpumppu kytketään lämmitystoiminnosta viilennykseen.

– Viilennyksestä muodostuu kondenssivettä, jonka pitäisi valua ulos sisäyksiköstä. Jos laitteen putki on tukkeutunut, vesi tulee sisälle ja voi aiheuttaa kosteusvahingon seinälle ja lattialle.

Kylmä- ja kuumahuolto Matikka Oy:n yrittäjä Veijo Matikka kehottaa käyttäjiä huollattamaan laitteensa 2–5 vuoden välein.

– Jos pumppu on kovassa käytössä ympäri vuoden, huolto kahden vuoden välein on mielestäni paikallaan.

Vuoto voi jäädä huomaamatta, jos kondenssiputki on hajonnut seinärakenteen sisällä ja vesi on päässyt rakenteisiin. Tämä on Matikan mukaan mahdollista esimerkiksi tiiliverhoillussa rakennuksessa.

– On mahdollista, että putki rikkoutuu talvipakkasilla, jos sitä mennään kopistelemaan mekaanisesti. Joskus hiiri voi nakertaa putken hajalle, sellaistakin olen kuullut. Tavallisesti vuodon huomaa heti, jos laite tiputtaa vettä sisäyksiköstä lattialle.

Kondenssiveden määrään vaikuttaa sisäilman kosteus. Keväällä kun ilma on kuivempaa, kondenssivettä ei välttämättä synny juuri lainkaan. Eri asia on kesän kuumilla ja kosteilla keleillä, jolloin vettä voi kertyä paljon lyhyessä ajassa. Silloin vesivahinko voi syntyä nopeastikin, jos laite rikkoutuu eikä asunnossa ole ketään paikalla.

”Tavallisesti vuodon huomaa heti, jos laite tiputtaa vettä sisäyksiköstä lattialle.”

Veijo Matikka, yrittäjä

Muista tämä kerran kuussa

Matikka huomauttaa, että käyttäjä ei pysty huoltamaan laitetta itse. Tärkein toimenpide on säännöllinen sisäyksikön pölysuodattimien puhdistus esimerkiksi imuroimalla. Varsinaisessa huollossa sisäyksikkö puretaan ammattilaisen toimesta.

– Pölysuodattimet pitää puhdistaa vähintään kuukauden välein avaamalla etukansi ja irrottamalla suodatin. Muuten voi tulla ongelmia, Matikka varoittaa.

Jos pölysuodatin tukkeutuu pölystä, pumppu ei välttämättä jäähdytä tai lämmitä enää normaalisti.

– Sisäyksikön puhallinmoottori voi kuumentua, koska ilmanvastusa kasvaa pölyyntymisen takia eikä ilma kulje enää kunnolla. Sisäyksikön moottorin käyttöikä voi lyhentyä huomattavasti ja pahimmillaan hajota.

Ulkoyksikön kohdalla käyttäjän mahdollisuudet ovat vielä rajatummat kuin sisäyksikön kanssa. Matikka neuvoo tarkistamaan ulkoyksikön päällisin puolin.

– Kannattaa katsoa, ettei yksikön ritilässä ole lehtiä. Joskus olen törmännyt siihen, että yksikkö oli tukossa puun iduista ja sitten ihmeteltiin, miksi pumppu ei toimi. Ulkoyksikön voi huuhdella letkulla, kunhan kytkee sähköt ensin pois päältä.

Jos pölysuodatin tukkeutuu pölystä, pumppu ei välttämättä jäähdytä tai lämmitä enää normaalisti.

Vahinko jopa tuhat euroa

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan ilmalämpöpumpun yleisin vahinko on sisäinen rikkoutuminen tai toimintahäiriö. Keskivahinko on lähes tuhat euroa. Matikan mukaan tuhannen euron summa voi viitata pumpun vioittumisen aiheuttamaan kosteusvahinkoon.

– Jos pumppu yli kymmenen vuotta vanha ja laitteelle tulee yli 1 000 euron korjaus tai huolto, kannattaa miettiä uuden ostamista eikä vanhan korjaamista.

Matikan oma edellinen ilmalämpöpumppu kesti lähes 30 vuotta.

– Vaihdoin laitteen uuteen siksi, että halusin uudemman tilalle. Se olisi varmaan kestänyt vielä pidempään.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen