6.11.2020 klo 08:18
Uutinen

Tavallista useampi vitkuttelee kesärenkaiden vaihdossa, kitkat suosiossa: Rengasalan yrittäjä odottelee ensi viikon yöpakkasia

Rengaskauppias ei näe renkaiden menekissä merkittävää eroa viime vuoteen, vaikka kulunut vuosi on monessa mielessä poikkeuksellinen.

Helsingin Herttoniemessä ja Vantaan Kiitoradantiellä operoivan Rengas-Sopin hallissa on riittänyt kiirettä, vaikka lakimuutos mahdollistaa kesärenkailla ajamisen viime vuotta pidempään.

Yrittäjän mukaan kyse ei kuitenkaan ole suuresta muutoksesta vanhaan.

– Jos olen oikein ymmärtänyt, poliisi saa sakottaa vaikka huomenna, jos lumi sataa maahan ja autoilija ajelee kesärenkailla, perheyrityksen toimitusjohtaja Timo Laukkanen sanoo.

Tähän mennessä yritys on vaihtanut hieman yli 40 prosenttia varastossa olevista kausisäilytysrenkaista. Niitä on säilössä yhteensä 2000 sarjaa.

– Sesonki etenee hyvin. Ehkä hieman suurempi osuus autoilijoista ajelee vielä tällä hetkellä kesärenkailla. Tässä odotellaan ensi viikolla tulevia yöpakkasia. Viikolla 43 oli jo hieman sellaista hysterian poikasta.

Kulunut marraskuu on ollut paikoin jopa ennätyksellisen lämmin. Osa autoilijoista ennätti kuitenkin vaihtaa talvirenkaat alle viikolla 43, kun säät näyttivät etenevän talvisempaan suuntaan. Sen jälkeen on kuitenkin ollut lämmintä.

– Kun vertaa tilannetta pääkauopunkiseudulla viime vuoteen, varsin samanlainen tilanne on päällä. Jos kelit säilyvät tällaisena ja tulee joulukuu vastaan, näemme aidosti, paljonko renkaita on vielä vaihtamatta.

Vähemmän ruuhkaa asiakaspalvelussa

Vielä viime vuonna laki määräsi, että talvirenkaat on oltava asennettuna joulukuun alkuun mennessä. Nyt kesärenkailla saa ajaa joulukuussakin, jos ajokeli ei edellytä talvirenkaita.

Uuden, 1. kesäkuuta 2020 voimaan astuneen tieliikennelain talvirenkaita pitää käyttää marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, jos keli sitä edellyttää.

Laukkasen mukaan uusien renkaiden myynti on sujunut hieman viimevuotista hitaammin. Syynä voi olla lakimuutos.

– Asiaan saattaa vaikuttaa myös heikentynyt taloustilanne. Osa ihmisistä voi muistella eteläisen Suomen lumetonta viime talvea ja ajaa pidempään huonokuntoisemmilla renkailla.

Yrittäjän mukaan asiakkaat valitsevat nyt mielellään hieman edullisemman renkaan, jos sellaista on tarjolla. Premium-renkaat eivät ole aivan yhtä haluttuja kuin takavuosina. Nastarengas on edelleen halutuin, mutta kitkarenkaiden suosio on kasvanut pääkaupunkiseudulla merkittävästi.

Korona-arki on muuttanut asiakkaiden käyttäytymistä myös siten, että selvästi aikaisempaa useampi varaa ajan verkosta eikä saavu paikalle noin vain.

– Nyt tullaan sovittuna aikana, mikä rauhoittaa asiakaspalvelua. Se on ollut positiivinen muutos, Laukkanen kiittelee.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi