Teräksen ennätyskallis hinta ja heikko saatavuus ovat ajaneet EU:n teräsmarkkinat kaaokseen. Kuva: Getty Images
11.4.2022 klo 13:21
Uutinen

Kauppalehti: Teräs on nyt historiallisen kallista – Syynä Venäjän tuhoamissota

Venäjä on tuhonnut ukrainalaisia terästehtaita. Vaikutukset näkyvät yhä kriittisemmin maailman teräsmarkkinoilla, kertoo Kauppalehti.

Ukraina on yksi Euroopan suurimmista hiiliteräksen tuottajista. Viime viikkojen aikana Venäjä on tuhonnut useita ukrainalaisia terästehtaita. Tilannetta pahentaa se, että talouspakotteiden takia Venäjä ja Valko-Venäjä eivät ole enää mukana EU:n teräskaupassa. Ukrainan sodan arvioidaan hävittävän EU:n hiiliteräksen tuonnista noin 10 miljardia euroa. Asiasta uutisoi Suomessa muun muassa Kauppalehti.

– Teräksessä vallitsee valtava kuilu kysynnän ja tarjonnan välillä niin Suomessa kuin Euroopassakin, terästukkuri Feonin toimitusjohtaja Petri Kalliokoski sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Kauppalehti on selvittänyt asiaa muun Ylistarossa toimivan Leppinen Steel Oy:n toimitusjohtajalta Tommi Lempiseltä. Hänen mukaansa kotimaan teräksen kysyntä nousee hetkellisesti kymmenkertaiseksi suhteessa tarjontaan. Vastaavaa ei ole aikaisemmin koettu.

Teräksen perushinta on Kauppalehden mukaan kallistunut sodan ja materiaalipulan seurauksena noin sata prosenttia eli reilusti yli 2 000 euroon tonnilta. Tällöin puhutaan kvarttolevyistä, joita tukkurit myyvät eri alojen teollisuudelle.

Metallinjalostajien toimitusjohtaja Kimmo Järvinen arvioi lehden artikkelissa, että tehtaat joutuvat rajoittamaan tuotantoaan. Taustalla on etenkin raaka-ainepula. Markkinoilla ennakoidaan, että tehtaat ovat myyneet kapasiteettinsa täyteen jo seuraavan vuoden syksyyn.

Osa konepajoista on pystynyt turvaamaan teräksen saantinsa. Yksi niistä on hitsausautomaatiovalmistaja Permatek, jonka tehdas sijaitsee Loimaalla.

Kauppalehden mukaan markkinoilla ollaan toiveikkaita siitä, että teräksen saatavuus alkaa parantua loppuvuotta kohden.

Toimitus
Toimitus