Tero Hämäläisen yritys on 3D-tulostamisen eturintamassa
Tero Hämäläisen Inweb kehittää ja valmistaa itse myös tulostukseen tarvittavat materiaalit.
11.9.2023 klo 08:02
Uutinen

Tero Hämäläisen yritys edustaa 3D-tulostamisen terävintä kärkeä Euroopassa – ”Monella vanhakantainen ajatus” 

3D-tulostamisen mahdollisuuksia ei yrittäjän mukaan täysin ymmärretä.

Saarijärveläisen Tero Hämäläisen kokonaan omistaman Inweb Oy:n tuotantotiloissa hyrrää kaikkiaan 34 kappaletta 3D-tulostimia. Monesta muusta alan yrittäjästä poiketen Hämäläinen kehittää ja kokoaa tulostimensa itse.

– Täällä 3D-tulostimet tulostavat 3D-tulostimia. Jopa 50 prosenttia tulostinten osista on omaa tuotantoa, Hämäläinen selvittää.

Inweb kehittää ja valmistaa itse myös tulostukseen tarvittavat materiaalit. Ne ovat täysin kotimaisia ja biopohjaisia. Hämäläisen mukaan kotimaisuusaste on lähellä sataa prosenttia raaka-aineesta lopputuotteeseen asti. Tähän kykeneviä alan yrityksiä on Hämäläisen mukaan koko Euroopan alueella vain muutamia. Inweb vastaa koko tuotannon kaaresta suunnittelusta prototyyppiin ja sarjatuotantoon asti.

– Käytännössä voimme tehdä esimerkiksi pientä 3D-tulostettua kuutiota 10 000 kappaletta vuorokaudessa. Asiakkaalla ei tarvitse olla kuin ajatus haluamastaan tuotteesta, me suunnittelemme ja toteutamme loput.

Inwebin suurimmat tulostimet ovat tällä hetkellä 45 senttimetrin kokoisia kanttiinsa. Kesän aikana Hämäläisen tavoitteena on kasvattaa isoimman tulostimen koko lähes puolentoista metrin korkuiseksi.

Tavoitteena veneiden tulostaminen

Alan tiukkojen salassapitosopimusten takia yrittäjä joutuu kertomaan varoen siitä, millaisille asiakkaille 3D-tulosteita tehdään. Inwebin asiakasmäärä on ollut kovassa kasvussa, mutta Suomessa ei Hämäläisen mukaan edelleenkään täysin ymmärretä 3D-tulostamisen mahdollisuuksia.

– Maailmalla mennään paljon pidemmällä. Kun lähestyn uusia asiakkaita, tuntuu siltä, että monilla on edelleen vanhakantainen ajatus, että 3D-tulostimella tulostetaan vain avaimenperiä. Todellisuudessa valmistamme jopa metrien kokoisia betonivalumuotteja sekä öljy- ja jarrunestesäiliöitä useiden litrojen tilavuuksilla, yrittäjä kertoo.

Hämäläisen asiakaskunnassa on edustettuna jo yli 12 toimialaa. Parhaimmillaan hän on osallistunut viikon aikana yli seitsemän eri toimialan asiakaspalaveriin.

– Tulevaisuuden tavoitteena on kasvattaa tuotantokapasiteettia useisiin satoihin tulostimiin ja tulostimien kokoa niin, että esimerkiksi veneiden tai vaikkapa kajakkien runkojen tulostaminen onnistuisi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen