23.8.2018 klo 20:06
Uutinen

Tiesitkö tästä mobiilisovelluksesta? Saattaa olla yllättävä apu rakennusalan ammattilaiselle

Rakennustöissä usein tarvittava etäisyysmittaus onnistuu alle kuuden euron hintaisella mobiilisovelluksella.

CamToPlan on sovellus, joka mittaa etäisyyksiä ja laatii niiden perusteella pohjapiirroksen helposti ja ilman ulkopuolisia laitteita. Yrittäjäsanomat kokeili sovellusta käytännössä.

Latasimme sovelluksen iPhone 8:lle Applen sovelluskaupasta. Sovelluksen hinta on 5,49 euroa.

Sovelluksen käynnistämisen jälkeen käyttäjä antaa sille luvan käyttää puhelimen kameraa, jota käytetään etäisyyden laskemiseen.

Ennen mittaamisen käynnistämistä sovellus pyytää valitsemaan kolmen toiminnon välillä. Valittavana on horisontaalinen ja vertikaalinen mittaus sekä expert-moodi, joka mittaa pintoja 3D-tilassa.

Halutun toiminnon jälkeen sovellus mittaa hetken lattiapintaa ja näyttää sitten mittanauhan, joka ”kiinnitetään” esimerkiksi huoneen kulmaan. Tämän jälkeen mittanauha vedetään virtuaalisesti toiseen kulmaan, jolloin sovellus laskee kahden mittauspisteen välisen etäisyyden.

Huonekaluja ei tarvitse siirtää

Sovelluksella voi mitata esimerkiksi huonekalujen, lattian, seinien tai katon pinta-alaa tai vaikkapa maton koon. Erillistä laseretäisyysmittaria ei tarvita.

Kun mittaus on tehty, sovellus laskee sen perusteella esimerkiksi lattian pinta-alan ja piirtää pohjapiirroksen. Dokumentin voi jakaa eteenpäin sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa muun muassa PNG- tai PDF-formaateissa.

Sovelluksen rajoitteena on se, että se mittaa etäisyydet ainoastaan vaakasuunnassa. Mittauksia varten huonekaluja ei tarvitse siirtää. Sovellus käyttää apuna älypuhelimen salamavaloa, jotta se ”näkee” paremmin mitattavan tilan.

Sovelluskehittäjän mukaan mittausvirhe on hyvissä olosuhteissa noin 2 prosenttia.

Kuvat: Kuvakaappaus

Teksti: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi