13.8.2018 klo 14:56
Uutinen

Tiesitkö tätä? Faksi voi olla vakava uhka yrityksesi tietoturvalle – tarjoaa helpon pääsyn lähiverkkoon

Vanha puhelinverkkoon kytketty faksi tai sitä tukeva monitoimilaite saattaa tarjota rikolliselle reitin yrityksen lähiverkkoon.

Tietoturvayhtiö Check Pointin tekemän tutkimuksen mukaan faksilaite voi olla yllättävä tietoturvauhka yritykselle. Suomessa on edelleen käytössä kymmeniä tuhansia aktiivisia fax-numeroita.

Check Pointin Faxploit-tutkimuksessa paljastui, että vanha puhelinverkkoon kytketty fax-laite tai faksia tukeva monitoimilaite saattaa olla rikolliselle suojaukset ohittava reitti yrityksen lähiverkkoon.

Tutkimuksen perusteella hakkerit voivat päästä faksin kautta myös offline-tilassa oleviin, lähiverkkoon kytkettyihin laitteisiin. Käytännössä tunkeilija tarvitsee vain faksinumeron ja voi tämän jälkeen käynnistää hyökkäyksen. Kyseinen haavoittuvuus todennettiin tutkimuksessa HP:n fax-yhteensopivilla monitoimilaitteilla. Tutkimuksessa käytettiin 90-luvulla kehitettyä fax-protokollaa (ITU T.30).

Tulos oli yllättävä, koska pelkkä puhelinlinja avaa rikollisille väylän päästä yrityksen tietojärjestelmiin, jotka on jollain tapaa liitetty haavoittuvaan faksiin.

Maailmanlaajuisesti faksinumeroita on käytössä edelleen noin 300 miljoonaa kappaletta. Suomessakin niitä on kymmeniä tuhansia.

Nykyisin lankanumerofaksit on enimmäkseen korvattu operaattorien sähköisillä faksipalveluilla. Sellaisia on muun muassa Elisan ja Telian valikoimissa.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita