12.9.2019 klo 12:56
Uutinen

Toimitilarahaston kautta mukaan kiinteistöbisnekseen

Toimitilakiinteistöistä koostuva rahasto on erinomainen vaihtoehto, jos kaipaa rahoilleen vakaan tuoton sijoituskohdetta.

Fennia Varainhoidon Fennica Toimitilat I on erikoissijoitusrahasto, joka keskittyy vuokralle annettaviin toimitiloihin. Rahasto tarjoaa pienemmällekin sijoittajalle vaivattoman pääsyn kiinteistömarkkinoille, jotka ovat yleensä vain suursijoittajien saatavilla.

Rahastonhoitaja Heikki Palmun (kuvassa) mukaan toimitilarahaston keskeinen etu on, että vuokralle annettavat toimitilat tarjoavat sijoittajalle pääsääntöisesti asuntoja korkeampaa tuottoa. Yksi syy tähän on toimitilojen pitkät vuokrasopimukset.

– Pitkään viihtyvät vuokralaiset tarkoittavat vähemmän tyhjiä kuukausia, eli enemmän vuokratuloa sekä pienempiä vuokralaisen vaihtumiseen liittyviä kustannuksia, kuten remonttikuluja. Mitä pienemmät kulut, sitä parempi tuotto sijoituksella luonnollisesti on, Palmu tiivistää toimitilojen etuja sijoituskohteena.

Toimitila voi kuulostaa sijoituskohteena houkuttelevalta. Harvalla kuitenkaan on mahdollisuuksia ostaa omaa, sillä toimitilojen hinnat liikkuvat helposti miljoonissa. Lisäksi suoraan omistetun kiinteistön hallinnointi edellyttää laaja-alaista ammattitaitoa.

– Rahaston kautta sijoitettaessa käytännössä kaikki kiinteistösijoittamisen hankaluudet karsiutuvat pois. Kun rahastolla on paljon kiinteistöjä ja pitkä kokemus kiinteistöliiketoiminnasta, esimerkiksi kiinteistöjen hallintaan liittyvät juoksevat kulut ovat maltilliset.Suursijoittajan kokemuksesta hyötyy myös piensijoittaja

Vaikka toimitilakiinteistöjen myyntihinnat ovat olleet viime aikoina historiallisen korkeita, kiinteistöliiketoiminnan ammattilaisilla on toimialatuntemusta ja taitoa kannattavien sijoituskohteiden erottamiseksi.

– Ammattimaisena toimijana olemme onnistuneet löytämään kohteita julkisen markkinan ulkopuolelta sekä kasvattamaan omistamiemme potentiaalisten toimitilojen arvoa erilaisilla kunnostustöillä ja onnistuneilla vuokrauksilla, Palmu kuvaa rahaston menestystä.

Fennica Toimitilat I -erikoissijoitusrahaston kokonaisvarallisuus on merkittävä, ja iso osa siitä on Fennia-konsernin omaa pääomaa. Rahastoon sijoitettuja varoja hoidetaan siis kirjaimellisesti kuin omia. Suursijoittajana Fennia Varainhoito pystyy myös neuvottelemaan piensijoittajaa parempia sopimusehtoja esimerkiksi vieraan pääoman hyödyntämiseen.

Suuri sijoitettava varallisuus tuo hajautushyötyä, jota yksittäisen kiinteistön omistaja ei saa. Kun toimitilarahasto hajauttaa sijoituksiaan Suomessa niin maantieteellisesti kuin toimialan mukaan, yhden sektorin haasteet vaikuttavat sijoittajan saamaan tuottoon vähemmän.

Aktiivisesti hoidetussa rahastossa kaikkia sijoittamiseen liittyviä tunnistettuja riskejä pystytään seuraamaan tarkasti. Hyvin hoidetun toimitilarahaston riski-tuotto -suhde onkin varsin hyvä verrattuna osake- tai korkosijoituksiin. Siksi toimitilarahasto on Palmun mukaan pitkällä aikavälillä tasaista tuottoa tavoitteleville sijoittajille erinomainen vaihtoehto.

– Toimitilarahasto ei edellytä sijoitusten aktiivista seurantaa, joten se on vaivaton sijoituskohde kaikille aloittelevista sijoittajista ammattilaisiin.

ESR Fennica Toimitilat I -rahasto

  • Sijoittaa Suomessa pääasiassa kasvukeskuksissa sijaitseviin vuokralle annettaviin toimitiloihin
  • Tavoittelee tasaista ja ennakoitavaa indeksikorjattua tuottoa, joka perustuu vuokratuloihin.
  • Sisältää merkittävän summan Fennian omia varoja
  • Suositellaan vähintään viiden vuoden sijoitukseksi
  • Minimisijoitus on 10 000 euroa

Lue lisää Fennian rahastoista >>

Fennian edut Yrittäjien jäsenille >>