4.6.2021 klo 06:42
Uutinen

Torilla tavataan! – Konttikahvilan rekrytoinnissa työntekijöiden asenne ja yritysagentin apu ratkaisivat

90-luvulla Lieksaan muuttanut Abdellah El Bardi on yrittäjäpolullaan ehtinyt toimia niin marjakauppiaana kuin ravintoloitsijanakin. Viime kesänä Joensuun torilla ihastuttanut pomppulinna pystytetään tänäkin vuonna. Pienen huvipuiston yhteyteen avattavassa kahvilassa voi erikoiskahvien ohella nauttia yrityksen omia artesaanijäätelöitä.

Yrittäjävuosiensa aikana El Bardi on itse tehnyt pitkiä päiviä ja muistelee, miten ensimmäistä työntekijää palkatessa paperityöt hirvittivät. Nyt rekrytointi sujui helpommin, sillä yrittäjä otti yhteyttä Luotsiin, josta järjestyi haastattelutilat Joensuun keskustasta. Yritysagentti Riitta Nyberg auttoi työhaastatteluissa ja palkkaukseen liittyvissä paperiasioissa, kuten palkkatukien hakemisessa. El Bardi on kiitollinen läpi rekrytointiprosessin saamastaan tuesta.

”Moni yrittäjä ei palkkaa työntekijöitä, koska on helpompi tehdä työt itse kuin lähteä papereita täyttämään ja taistella niiden kanssa”, hän toteaa.

Rekrytoinnissa ratkaisi El Bardin mukaan ennen kaikkea asenne: kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja sopeutua muuttuviin tilanteisiin sekä aito vuorovaikutus asiakkaiden kanssa.

Janika Lehikoista kiehtoi konttikahvilan rento tunnelma ja se, että työn ohessa voi jutella asiakkaiden kanssa ja nauttia kesästä. Lehikoinen uskoo, että hänen sosiaalinen persoonansa sekä kattava kielitaitonsa nousivat vahvuuksiksi työhaastattelussa.

Jenna Vehviläiselle kahvilatyöskentely on uutta, mutta vahva ravintola-alan kokemus oli valttia työhaastattelussa. Nyberg kertoo, että hakijoita oli paljon ja valittujen työntekijöiden persoonat tukevat toisiaan. Molemmilla on kokemusta, josta on hyötyä vilkkaassa ja yllätyksellisessäkin toriympäristössä. Työntekijät pääsevät myös kehittämään yrityksen some-markkinointia.

Vaikka korona on kurittanut myös toriyrittäjiä, katsoo El Bardi tulevaan kesään toiveikkain mielin. Kotimaanmatkailun ja ostovoiman lisääntyminen vilkastuttivat torielämää jo viime vuonna. El Bardin mielestä on tärkeää, että torikulttuuri kehittyy laadukkaita elämyksiä ja erikoistuotteita tarjoavan ajanviettopaikan suuntaan. Yrittäjän omissa suunnitelmissa siintää pienen kahvilaketjun avaaminen ja laajentaminen esimerkiksi Kuopion suuntaan.

Yritysagentin vinkki:

”Ensimmäisen työntekijän palkkausta kannattaa miettiä paitsi taskulaskimen kanssa, myös siltä kantilta, mitä yrittäjä voi tehdä vapautuvalla ajalla: kehittää yritystä vai ladata akkujaan? Kannattaa valita vahva visionääri, joka ottaa vastuuta ja työtehtäviä yrittäjän harteilta.”

Kuvassa Abdellah El Bardi ja Riitta Nyberg.

Teksti: Ammeri Kankaisto
Kuva: Stefan De Batselier


Artikkeli on Neuvokas-jäsenlehdestä. Pääset lukemaan sitä klikkaamalla tästä >