6.9.2018 klo 10:47
Uutinen

”Tuli huijarille kalliit aamukahvit”: Koulutusyritys ohjaa laskut roskaposteihin – Yrittäjän kolmen vuoden kärsimys päättyi voittoon

Helsinkiläisyrittäjä taisteli kolme vuotta koulutusyritystä vastaan. Kaikki alkoi epämääräisestä puhelinsoitosta.

Helsinkiläisen insinööritoimiston yrittäjä Timo on kokenut viimeisten kolmen vuoden aikana karvaalla tavalla, mitä yksi puhelu voi saada aikaan.

Kaikki alkoi muutama vuosi sitten, kun Timo sai puhelun, jonka takana oli eräs koulutusyritys.

Timo muistaa selvästi, että puhelinkeskustelu alkoi sanalla ”moi”.

– Itselläni oli sillä hetkellä niin kiire töiden kanssa, että en noteerannut kuka soittaa.

Puhelimen toisessa päässä olevan koulutusyrityksen edustaja kertoi Timolle, että tämän työturvallisuuskortti on vanhentunut.

– Ihmettelin heti ääneen, onko minulla joskus ollut sellainen. Olin varma, ettei ollut, koska sellaista ei tarvita omalla alallani eikä sellaista ole kenelläkään työkaverillani, Timo kertoo.

Koulutusyrityksen edustaja jatkoi sinnikkäästi väittäen, että Timon olisi suoritettava tulityökurssi.

Timo yritti lopettaa keskustelua, mutta edustaja jatkoi ja jatkoi.

– Hän kysyi, koska menisin suorittamaan tulityökurssin uudestaan. Lopulta kyllästyin, sanoin moikka ja lopetin puhelun. Onneksi olin varovainen, kun en tiennyt että vastapuoli tallentaa puhelun.

Timo ei siis tilannut mitään.

Useita uhkaavia yhteydenottoja

Aikaa kului ja koitti syyskuu. Timo purki sähköpostipalvelimelta turhia roskaposteja. Kuinka ollakaan, sieltä löytyi koulutusyrityksen vahvistukset tulityökursseista, yhteensä 300 euroa.

– Huomasin kurssivahvistuksen ja ilmoitin saman tien, että en pääse tulemaan paikalle. Ilmoitin myös, että en maksa laskua, koska en ole tilannut kursseja.

Vuoden 2016 aikana koulutusyhtiö lähetti useita uhkauksilta Timon silmissä vaikuttaneita viestejä.

Vuoden lopulla Timo sai haasteen oikeuteen.

– Menimme käräjäoikeuteen viime vuoden elokuussa. Siellä minut tuomittiin maksamaan lähes 3000 euroa asianajokuluja, tonni perintäkuluja ja kaiken päälle pääomakulut ja korot. Koko oikeuskäsittely oli pelleilyä.

Käräjäoikeus ei perustellut tuomiota mitenkään. Timon katsottiin peruneen osallistumisensa kurssille ilman syytä.

”Sama firma jatkaa edelleen”

Timo ei luovuttanut vaan otti asianajajan ja vei asian hovioikeuteen. Sieltä hän sai vastikään itselleen myönteisen tuomion. Koulutusyritys ei ollut oikeudenkäynnissä menestyksekäs, ja sen kanne hylättiin. Yritys velvoitettiin maksamaan kaikki kulut, yhteensä yli 9000 euroa.

– Sama firma jatkaa edelleen samaa hommaa. Tilausvahvistukset on käsittääkseni tehty niin, että ne menevät suoraan roskapostiin. Olen saanut noin 30 yhteydenottoa ihmisiltä, jotka ovat olleet samassa tilanteessa.

Timolle kokemus oli opettavainen.

– Kolmen vuoden kärsimys minulle, mutta kalliit aamukahvit huijarille.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita