8.11.2019 klo 16:56
Uutinen

Tunnin juna -investointi mahdollista tehdä nopeasti: V-S Yrittäjien Hakkarainen epäilee aluepolitikointia

Perjantaina uutisoitiin Liikenne- ja viestintäministeriön näkemysestä, jonka mukaan Turun tunnin junan hankeyhtiölle ei todennäköisesti löydy valtion ja kuntien ulkopuolista eli yksityistä rahaa. Ministeriöstä medialle annettujen anonyymien arvioiden mukaan Tampereen ja Helsingin välisen radan hankeyhtiölle sitä taas olisi helpommin saatavilla.

– Väite on erittäin erikoinen ja vaikuttaa tarkoitushakuiselta, jopa aluepolitikoinnilta. Ihmettelen, mihin faktoihin tämä väite perustuu, sillä niitä ei ole julkisuuteen avattu, Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen sanoo.

Antti Rinteen (sd.) hallitus valmistelee ratahankkeiden suunnittelusta vastaavien hankintayhtiöiden perustamista. Hankeyhtiöön haetaan mm. radan varrella olevien kuntien rahaa, mutta neuvottelut ovat hyvin alussa.

– On erikoista, että ministeriöstä lausutaan näkemyksiä hankeyhtiön kannattavuudesta, vaikka neuvottelut hankeyhtiöistä ovat hyvin alkuvaiheessa ja monet asiat avoimia. Kunnista kerrotaan, että neuvottelut ovat käynnistyneet erittäin hitaasti, Hakkarainen toteaa.

Turun tunnin junan suunnittelu on kaavailluista suurista ratahankkeista pisimmällä. Varsinais-Suomen Yrittäjät katsoo, että nopea ratayhteys Turun ja Helsingin välillä hyödyttäisi alueen elinkeinoelämää.

– Päätös tunnin junan ratainvestoinnista on mahdollista tehdä, jos poliittista tahtoa löytyy, sillä suunnittelu ja kaavavalmistelu ovat pitkällä. Mikäli tarjolla olevaa EU-rahaa halutaan hakea ja saada, tulisi investointipäätös tehdä pikaisesti, viimeistään keväällä. Tuntuu erikoiselta, mikäli tähän mahdollisuuteen ei ole maan hallituksessa halua tarttua vaan päätöksiä jarrutetaan, Hakkarainen muistuttaa.

Asia nousi esiin myös Varsinais-Suomen Yrittäjien paikallisyhdistysvaikuttajien vierailulla Helsingissä perjantaina. Yhdistysjohto tapasi varsinaissuomalaiset kansanedustajat Saara-Sofia Sirénin (kok.), Vilhelm Junnilan (ps.) ja Sandra Berqvistin (r.) eduskunnassa.