18.10.2017 klo 10:06
Uutinen

Tuore tutkimus: Pienissä yrityksissä innostuttiin henkilöstökoulutuksesta

Yritysten järjestämään kurssimuotoiseen henkilöstökoulutukseen osallistuneiden osuus on kasvanut kymmenessä vuodessa erityisesti 10–49 hengen yrityksissä, Tilastokeskuksen tuoreet tiedot paljastavat.

Suurissa, vähintään 250 hengen yrityksissä koulutuksiin osallistuminen on pysynyt ennallaan. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen toteuttamasta vuotta 2015 koskevasta Yritysten henkilöstökoulutustilastosta, joka toistetaan viiden vuoden välein eri Euroopan maissa.

Pienessä työpaikassa mahdollisuudet osallistua henkilöstökoulutukseen ovat selvästi heikommat kuin suurten yritysten työntekijöillä, mutta ero on kaventunut kymmenessä vuodessa.

Vuonna 2005 osallistumisaste koulutuksiin pienissä yrityksissä (10–49 työntekijää) oli 24 prosenttia ja suurissa yrityksissä (yli 250 työntekijää) 47 prosenttia. Vuonna 2015 vastaavat luvut olivat 38 ja 49 prosenttia.

Kurssimuotoista koulutusta oli järjestänyt 78 prosenttia yrityksistä. Kaikkien yritysten työntekijöistä osallistui kurssimaiseen henkilöstökoulutukseen vuoden 2015 aikana 44 prosenttia. Aikaisemmin naisten osallistumisaktiivisuus on ollut jonkin verran miehiä korkeampi, mutta vuonna 2015 miesten ja naisten osallistumisaste oli samalla tasolla.

Lisää koulutustunteja

Koulutukseen osallistuneiden osuus on siis noussut hiukan, mutta saadun koulutuksen määrä työntekijää kohden on laskenut hieman. Vuonna 2010 kurssikoulutustunteja kaikkia yritysten työntekijöitä kohti laskettuna kertyi yhdeksän ja vuonna 2015 kahdeksan tuntia.

Koulutus ja oppiminen ovat monimuotoistumassa ja samalla ero perinteisen kouluttautumisen ja muun ammattitaidon kehittämisen välillä on hämärtymässä. Yritysten panostus kurssimuotoiseen henkilöstökoulutukseen on viime vuosina pysynyt melko ennallaan, mutta erityisesti erilaiset työn ohessa opiskelun muodot sekä itse-, etä- ja verkko-opiskelu ovat vastaavasti selvästi lisääntyneet.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi